Att surfa in och lyssna på socialdemokraternas förstamajfirande i Uppsala var som att komma hem till någons vardagsrum. Det kändes internt och följdes av knappt 100 lyssnare.
Som vanligt när något ska köras digitalt började det med lite teknikkrångel, röster som inte hördes och rundgång. Sedan blev det mycket prat om det som alla saknade, nämligen det fysiska mötet. Första maj är ju förknippad med tågandet, kampsångerna och alla plakat.
Sändningen leddes av partiombudsman Hannes Nelander och SSU-ordföranden Pavlos Cavelier. Parollen i år är Välfärden först och med i sändningen fanns två av dem som verkligen fått känna på hur viktigt det är med en fungerande välfärd. Undersköterskan Marianne Hedberg vittnade om hur det är att stå längst fram i kampen mot viruset.
– Det har varit tufft och utan bra arbetskamrater hade det inte gått, sa hon.
Kommunals ordförande Helena Ersson höll med.
– Våra medlemmar har stått vid fronten men samtidigt är de längst bort från välfärdssystemet. Äntligen har vi satt välfärdssatsningarna i första rummet. Vi behöver bättre arbetsvillkor, mer utbildning och högre lön.
Med på länk fanns även finansminister Magdalena Andersson. Hon parade ihop välfärd med jobb. Utan det ena, blir det svårt med det andra.
– Alla som kan ska jobba, då får vi mer pengar till välfärden. Och utan en fungerande äldreomsorg i Uppsala hade till exempel jag inte kunnat gå till jobbet, sa hon och syftade på vården av sin mamma.
Marlene Burwick, ordförande för Uppsala arbetarekommun, lyfte bland annat klimatomställningen som en viktig fråga. Hon applåderade Löfvens tal om att Sverige ska bli det första fossilfria landet i världen.
– Vi, som ett av världens rikaste länder, har ett enormt ansvar för att lyfta de här frågorna, sa hon.
Kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling var också med på tåget, eller kanske spårvagnen, för hans bakgrundsbild visade framtidens spårvagnar och en tänkt hållplats vid Svandammen.
– Uppsala behöver satsa på framtidens kollektivtrafik. Även om pandemin öppnat för hemmajobb, kan faktiskt inte alla jobba hemifrån. Av Uppsalas kommuns alla anställda är det 20 procent som kunnat det, resten har varit tvungna att finnas på plats fysiskt, sa han.
De extra 150 miljonerna som Uppsala kommun fått från regeringen hoppas han ska ge äldreomsorgen ett lyft.
– Pengarna ska gå oavkortat till äldreomsorgen, för att rätta till de brister som blivit synliga under pandemin.
Erik Pelling lyfte även skolan som en viktig pusselbit för välfärden och fördömde, liksom partiledaren Löfven i sitt nationella tal, friskolesystemet.
– Det är skolan som är starten, som skapar ett starkt välfärdssamhälle där skillnaderna utjämnas, sade Erik Pelling och avslöjade att han alltid väcker sina barn på första maj genom att spela kampsånger som Internationalen eller Svarta tupp.
– Inte jättepopulärt kanske.
Jag ringer upp Erik Pelling efter mötet för att kolla vad han tror om framtidens förstamajfirande. Leden glesnade ju redan innan pandemin. Nu har det blivit ett internt möte på Facebook. Är demonstrationernas tid över?
– Jag tror att det finns en framtid för firandet. Om något engagerar går fler ut på gatorna. Nästa år är det val och då tror jag att det kommer bli stort, det finns ett uppdämt behov av att demonstrera, tror Erik Pelling.