Valet av skinka kan avslöja ditt liv

Säg mig vilken julskinka du köper och jag ska säga dig vilket liv du lever. Det är kanske lite hårdraget, men våra skinkvanor speglar hur mycket vi jobbar, hur miljömedvetna vi är och hur våra familjer ser ut. UNT tjuvlyssnade på skinksnacket i köttdisken.

Gun Larsson vill köpa en färdigkokt och griljerad skinka. Men dottern Monica Eriksson övertygar henne om att griljera skinkan själv eftersom det luktar så gott.

Gun Larsson vill köpa en färdigkokt och griljerad skinka. Men dottern Monica Eriksson övertygar henne om att griljera skinkan själv eftersom det luktar så gott.

Foto: Rolf Hamilton

Uppsala2007-12-20 18:30
På Ica Maxi i Stenhagen ger en rad kyldiskar tillfällig hemvist år de rosa julskinkorna. Flera av dem har någon gång plockats upp och vägts fram och tillbaka i någon kunds hand. Men har kanske ratats (för stor, för avlång, för mycket fett).
Gun Larsson har hittat en färdigkokt och griljerad skinka som hon visar för sin vuxna dotter Monica Eriksson. Det är första julen sedan Guns make gått bort och hon vill göra det enkelt för sig, även om hon är gammal kokerska till yrket.
- Men inte kan du köpa den? Det luktar ju så gott när man griljerar. Nu får du skärpa dig, säger dottern.

Gun ger med sig och de fastnar för en färdigkokt, men icke griljerad bit på två kilo. Lite stor, tycker de båda. Men det går ju att frysa in och steka upp som pytt i panna, som Monica säger.
Att köpa färdigkokt skinka och själv bara griljera den har varit en växande trend de senaste fem åren. Fyra av tio konsumenter väljer i jul att slippa koka eller ugnsbaka skinkan, enligt en undersökning som köttproducenten Scan gjort.
- Kanske är det ett tecken på att vi lever stressigare liv, säger Scans informationschef Margareta Thorgren.

Men även om vi lägger mindre tid på att tillaga skinkan äter vi desto mer. Genomsnittssvensken sätter i sig ett kilo skinka under julhelgen. För den som är ensam i hushållet är det svårt att hitta en så liten bit. De flesta ligger mellan 3,5 och 5 kilo, som en nyfödd bebis ungefär.
Vi äter också skinka vid fler tillfällen under julen än tidigare, vilket kan bero på nya familjekonstellationer. Det ska firas jul med både mammas och pappas sida. Bonusbarn och plastsyskon.

Håkan Johansson på Ica Maxi är nöjd med sin färdigsaltade skinka. Den är avlång, precis som den ska för att inte bli torr i kanterna, berättar han. Ugnsbaka den vill han göra själv av en specifik anledning.
- Vi, eller jag, rättar han sig och ler snett mot sin fru, vill åt doppet i grytan. Det är en utdöende tradition, tyvärr.
En annan trend är en kraftigt ökad efterfrågan på ekologisk skinka. Enligt Margareta Thorgren på Scan skulle företaget kunna sälja 30 procent mer sådan, om de bara fanns någon.
- Men det finns inte tillräckligt många bönder med ekologisk köttproduktion. Det har blivit ett glapp eftersom den ekologiska trenden slagit igenom i år, medan det tar ett till två år att konvertera till ekologiskt lantbruk.

Jessica Elgenstierna, som är informationschef på Krav, berättar att år 2007 bjudit på den största ekologiska boomen på flera år. Förklaringen är att människor vill satsa på sig själva och därför äta hälsosamt, samt att intresset för miljöfrågor ökat.
Men av de konsumenter UNT stöter på är det ingen som övervägt att köpa en ekologisk skinka.
- När det gäller frukt är det ekologiskt som gäller, men med skinkan är det hugget som stucket, säger Anders Blom som handlar på Coop i Gränby.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om