Våldtäktsdom – ny lag medför ett extra år i fängelset

En 32-åring våldtog en kvinna i Uppsala ett dygn efter att en hårdare sexbrottslag införts. Den nya lagen kan minska brottsoffrets känsla av skuld, menar en expert.

Den 32-åring som döms för våldtäkt ska ha träffat en kraftigt berusad kvinna på en bar i Uppsala och burit henne till sin lägenhet där brottet skett.

Den 32-åring som döms för våldtäkt ska ha träffat en kraftigt berusad kvinna på en bar i Uppsala och burit henne till sin lägenhet där brottet skett.

Foto: Västerbottens-Kuriren

Uppsala2022-11-25 17:00

Den 2 augusti blev en kvinna våldtagen i en lägenhet i Luthagen av en 32-årig man. Endast ett dygn tidigare, den 1 augusti, hade lagen skärpts. Minimistraffet för våldtäkt höjdes då från två till tre års fängelse.

32-åringen dömdes därför i enlighet med den nya bestämmelsen. Det innebär att han ska avtjäna ytterligare ett år i fängelse jämfört med om han hade begått brottet före 1 augusti. Det är första målet i Uppsala tingsrätt där den nya bestämmelsen tillämpats i ett våldtäktsmål.

undefined
Gärningsmän som döms för våldtäkt kan räkna med strängare straff efter en lagändring den 1 augusti i år.

Annika Bokefors var åklagare i målet med 32-åringen. Hon tror inte att straffskärpningen kommer att minska antalet våldtäkter i särskilt hög grad, beroende på att minimistraffet enligt henne redan tidigare var högt, det vill säga två års fängelse.

Däremot menar hon att förändringen kan vara positiv för de som utsätts för brottet.  

undefined
Åklagaren Annika Bokefors tror inte att lagändringen kommer att minska antalet våldtäkter särskilt mycket, eftersom minimistraffet redan tidigare var högt.

– Straffskärpningen visar att samhället ser allvarligt på den här typen av brottslighet vilket också kan göra att brottsoffret kan uppleva en högre grad av upprättelse, säger Annika Bokefors.

Johanna Belachew är chef för Kvinnofridsenheten vid Nationellt centrum för kvinnofrid i Uppsala som har en mottagning för kvinnor som utsatts för sexualbrott. Även hon anser att lagändringen kan få effekt för drabbade kvinnor.

undefined
"Att straff för sexualbrott skärps visar samhällets hållning i frågan och kan på sikt medföra förändringar", anser Johanna Belachew vid Nationellt centrum för kvinnofrid i Uppsala.

– Det förekommer att kvinnor som utsatts för våldtäkt själva känner ett ansvar och upplever skuld och skam för det som hänt. Att straffet höjs kan i bästa fall bidra till att kvinnor ser sig själva som offer för ett grovt brott, säger Johanna Belachew.

Tror du att lagändringen även kan ha en preventiv effekt så att det blir färre våldtäkter?

– En höjning från två till tre års fängelse har troligen knappast en sådan direkt effekt. Men att straff för sexualbrott skärps visar samhällets hållning i frågan och på sikt kan det medföra förändringar.

undefined
Regeringen motiverade lagändringen med att ett minimistraff på två års fängelse för våldtäkt inte motsvarar brottets allvar.

– Historiskt sågs ju inte våldtäkt inom äktenskapet som ett brott men med ändrade lagar har ju den allmänna uppfattningen i den frågan helt förändrats, påpekar Johanna Belachew.

I fjol anmäldes 173 fall av våldtäkt i Uppsala och 2020 inkom 204 anmälningar. De senaste tio åren har antalet anmälningar om våldtäkt i Uppsala varierat mellan cirka 100-200 stycken per år.

undefined
Den 1 augusti skärptes straffen för en rad sexualbrott, bland annat gärningar där barn blivit utsatta.

Den 1 augusti höjdes påföljderna för en rad sexbrott, inte minst där barn blivit utsatta. Det gäller bland annat sexuellt ofredande mot barn samt utnyttjande av barn för sexuell posering.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!