Våldsbrottslingar möter offer - lyckad metod

Många unga våldsbrottslingar i Uppsala har genomgått ett program med bland annat medling, där de fått träffa sitt brottsoffer. Två och ett halvt år efter programmet hade åtta av tio inte dömts för nya våldsbrott.— För många unga som begått brott blir medlingen en hiskligt omvälvande upplevelse, säger Jan Stenberg vid medlingsverksamheten.

Uppsala2002-05-30 00:01
En del av de ungdomsbrottslingar som döms vid Uppsala tingsrätt får som påföljd att genomgå ett så kallat konsekvensprogram. I en majoritet av fallen ingår medling, det vill säga att möta brottsoffret ansikte mot ansikte.
Av de 75 unga våldsbrottslingar som genomgått programmet sedan 1996 har 59 ungdomar, eller 79 procent, inte registrerats för nya våldsbrott.
När det gäller återfall i brottslighet över huvud taget, det vill säga inräknat även icke våldsbrott, hade 60 procent av de aktuella ungdomarna klarat sig.
När utvärderingen gjordes hade det i genomsnitt gått två och ett halvt år efter det att de dömda gått i konsekvensprogrammet.
Detta enligt en sammanställning från medlingsverksamheten vid socialförvaltningen vid Uppsala kommun.
Siffrorna kan jämföras med en undersökning av alla 15-åringar i Stockholm som dömdes för våldsbrott 1995. Inom två år efter domen hade 85 procent dömts för nya brott.

Bra resultat
I ljuset av sådana siffror måste undersökningen från Uppsala sägas uppvisa ett bra resultat. Men Jan Stenberg vid medlingsverksamheten vill inte dra några generella slutsatser.
— Det är vanskligt att jämföra sådana här undersökningar. Vi kan till exempel inte säkert säga att det är just medlingen som haft effekt. De som gått programmen kan ju ha fått även andra insatser.
I de konsekvensprogram som används i Uppsala kan ingå att träffa en kirurg som berättar om misshandelsskador, samtal med en specialist på missbruk om samband mellan misshandel och droger etc.

Skamsen kille eller tjej
Som en röd tråd genom programmen löper medlingen, att gärningsmannen ska möta offret och få höra vad han eller hon gått igenom.
— Vanligtvis möter offret en ångerfull och skamsen kille eller tjej som uppriktigt vill be om ursäkt, berättar Jan Stenberg.
Medlaren försöker få gärningsmannen att så detaljerat som möjligt berätta för den drabbade om bakgrunden till brottet och varför just den här personen valdes ut till offer. Många gånger är förklaringen att "det bara blev så".
— De flesta möten slutar med att båda parter tar varandra i hand och gärningsmannen ber om ursäkt. Det låter kanske lite halleluja om det hela men det är faktiskt så att båda brukar lämna rummet småpratande.
Enligt Jan Stenberg visar utvärderingar att de allra flesta gärningsmän betraktar konsekvensprogrammet som en positiv erfarenhet.
— Visst finns det fall där programmet bara är ännu en åtgärd i mängden. Men för merparten är det här antingen en tillräcklig reaktion för att de ska avhålla sig från brott i fortsättningen eller början på en process som leder dit.
Uppsala är en av de kommuner i landet som har längst erfarenhet av medling. Jan Stenberg har funderingar kring hur programmen skulle kunna utvecklas för att ytterligare minska antalet som återfaller i brott.
— Nu släpper vi dem i och med det sista samtalet. Kanske skulle vi hålla kvar kontakten längre tid.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om