”Våldet har ändrat karaktär”

Två incidenter på två dagar. En elev med kniv på Almtunaskolan i måndags och i tisdags hoppade två obehöriga elever på Tunabergsskolans personal. Men det är svårt att fastställa om hot och våld ökar i Uppsalas skolor.

Hilde Wiberg är verksamhetschef på Uppsala ungdomsjour. Hon berättar att det inte finns något som talar för att förekomsten av hot och våld på skolorna ökat. Däremot kan man se att anmälningsbenägenheten ökat.

Hilde Wiberg är verksamhetschef på Uppsala ungdomsjour. Hon berättar att det inte finns något som talar för att förekomsten av hot och våld på skolorna ökat. Däremot kan man se att anmälningsbenägenheten ökat.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2018-12-22 14:00

I måndags tog en elev med sig en kniv till Almtunaskolan och uttalade hot. Dagen efter avvisades två obehöriga elever från Tunabergsskolan. De två ungdomarna hoppade då på skolpersonalen och minst ett slag utdelades.

Men Hilde Wiberg, verksamhetschef på Uppsala ungdomsjour, berättar att man inte kan se att antalet hot och våldsamma incidenter ökat på skolorna.

– Ser man till samhället i stort ligger antalet våldsbrott jämnt över de senaste 15 åren. Men våldet har ändrat karaktär och fler bär i dag tillhyggen vilket kan göra situationerna än mer våldsamma, säger hon.

Statistiken kommer från Brottsförebyggande rådet (BRÅ) men den är inte inriktad på skolorna.

– Generellt i vårt arbete ser vi att narkotikabrott och våld kryper allt längre ner i åldrarna. Med det sagt så finns det ingenting som talar för att just hot och våld faktiskt ökar i skolan. Det vi ser är en ökad anmälningsbenägenhet.

Skolor hör i allt större utsträckning av sig till ungdomsjouren vid allvarliga incidenter. Något som hjälper dem i sitt förebyggande arbete.

– Varannan vecka träffar vi polisen, socialtjänsten och elevhälsoteam. Vi har en stående punkt där vi fångar upp tendenser. Det kan röra sig om riskmiljöer, oro och sånt som vi behöver känna till för att förebygga allvarliga händelser innan elever tar till våld eller hot, säger Hilde Wiberg.

Det förebyggande arbetet har dock försvårats av sociala medier. Många konflikter och yttranden av hot sker i sociala medier där vuxenvärlden inte har någon inblick.

– Vi har inga medel för att förebygga konflikter där. Mycket av det som sker där rinner över på skolan då det är en mötesplats för barn och ungdomar. Mycket av själva bråket sker i det dolda och det eskalerar snabbt till att elever hamnar i våldsamma situationer i skolan.

Det finns inga siffror för Uppsala som talar för att hot och våld ökar i skolmiljö utan endast nationella siffror. BRÅ:s elevundersökning bland niondeklassare visar att hälften av de 4 268 svarande, upplevt en utsatthet av brott och en fjärdedel av dem uppger att de känt sig hotade i skolmiljö. Skolan är även den vanligaste brottsplatsen för både lindrig och grövre misshandel.

Arbetsmiljöverkets statistik visar att antalet anmälningar för grovt hot och våld i skolan nästan fördubblats över fem år - från 393 anmälningar 2012 till 767 anmälningar 2017.

Fakta: Hot om våld i skolan

Antal anmälningar av allvarliga händelser orsakat av hot och våld inom grund- och gymnasieskolan:

2012: 393

2013: 450

2014: 517

2015: 698

2016: 647

2017: 767

2018: 544 (fram till 27 september)

Källa: Arbetsmiljöverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om