Många väljare är upprörda över de långa köerna till vallokalerna. Det kommer också rapporter om att personer försökt gömma valsedlar för vissa partier bakom skärmarna där man kan hämta valsedlar.
Sofie Blomgren, valsamordnare i Uppsala kommun, säger att man är väl medveten om problemen, som har uppstått till följd av de nya reglerna som innebär att valsedlarna ska förvaras bakom en skärm. Hon uppmanar alla som kan att ta med sig valsedlar till vallokalen.
– Har man med sig valsedlarna kan man gå förbi kön till valsedelsbåsen, säger hon.
Det går också att rösta i en lokal för förtidsröstning där köerna är mindre. Efter klockan 16 är det lokalerna i Fyrishov, Gränby centrum samt Stadshuset som håller öppet till klockan 20.
– Förtidsröstar man på valdagen så hinner inte röstkuverten fram till vallokalen på valdagen och konsekvensen är att de rösterna räknas först på onsdag.
Hon säger också att det är bra om man har bestämt sig för vilket parti man ska rösta på innan man kommer till vallokalen.
– Vi upplever att det är väljare som står och väljer mellan flera partier när de ska ta valsedlar. Då tar det längre tid, säger Sofie Blomgren.
Men att det skulle bli problem på valdagen har man varit medveten om när de nya reglerna aviserades.
– Vi, och andra kommuner, har framfört till Valmyndigheten att det kommer bli långa köer till följd av de nya reglerna. Vid de vallokaler där det är möjligt har vi satt upp flera skärmar för att hämta valsedlar, men i många av lokalerna är det för trångt för det, säger hon.
Vid skolor finns det gymnastiksalar och matsalar som är stora. Har ni uttömt alla möjligheter att hitta större lokaler?
– Det är en jätteutmaning att hitta lokaler som är tillräckligt stora och uppfyller de hårda tillgänglighetskraven. Vi kommer självklart att utvärdera det här för att se om vi kan hitta andra sätt att planera kring logistiken för att få bort köerna till nästa val.
Hur utbredda är problemen att folk gömmer valsedlar när de kan stå ostörda bakom skärmen?
– Vi har noterat några händelser. Alla avvikelser rapporterar vi till både Valmyndigheten och till polisen. Det räknas som valsedelssabotage. Vi ser till att kontrollera valsedelsställen mellan ungefär var tredje väljare. Men vi kan inte kontrollera efter varje väljare. Då skulle köerna bli ännu längre.
Är det köer kvar när vallokalerna ska stänga kommer lokalerna att hålla öppet tills kön har betats av, säger Sofie Blomgren.
– Vi kommer att gå ut med en påminnelse om det till alla vallokaler under dagen, säger hon.