Misshandeln ska ha ägt rum i ett personalrum på sjukhuset och beskrivs som att en person skallade en annan och därefter delade ut några knytnävsslag. De två jobbar på Landstingsservice, som har ungefär 450 anställda.
Enligt uppgifter till UNT har de inblandade erkänt och det finns vittnen till händelsen. Men arbetsledningen gjorde ingen polisanmälan. I stället delade man ut en skriftlig varning.
Händelsen har lett till oro bland personalen, och flera personer som UNT har talat med vittnar om rädsla och irritation på arbetsplatsen.
– Många tycker att en skallning är grov misshandel rent rättsligt. Men det händer ingenting, så det är precis som att man får skalla folk på jobbet, säger en av dem som lämnat uppgifter till UNT.
Jonas Berglund är en av cheferna på avdelningen och han är förtegen om vad som har hänt.
– Jag vill inte gå in i detalj eftersom det är ett personalärende. Men det har varit fysisk kontakt mellan två personer, det var över på ett par tre sekunder. Båda två som var vänner innan händelser blev vänner efteråt.
Varför polisanmälde ni inte händelsen?
– Vi hade samtal med jurister som är specialiserade inom arbetsrätt och de såg ingen anledning att anmäla. De två som var inblandade ville inte heller anmäla, säger Jonas Berglund.
Enligt Arbetsmiljöverket ska en anmälan göras till myndigheten så snabbt som möjligt vid ett allvarligt tillbud eller olycka på arbetsplatsen. Om en händelse ska anmälas eller inte är upp till arbetsgivaren, men ett tecken på att ett tillbud är allvarligt kan till exempel vara att någon är tvungen att söka vård.
Hos Arbetsmiljöverket finns dock ingen anmälan om bråket.
– Det missades och det var fel, säger Jonas Berglund.
Däremot har Landstingsservice lämnat in en annan olycksanmälan som är daterad samma dag som misshandeln ägt rum. Enligt anmälan gick en av enhetens anställda av misstag in i ett valv och slog i huvudet.
Thord Hägg, förvaltningschef på Landstingsservice, säger dock till UNT att han inte kände till olycksanmälan som lämnats in till Arbetsmiljöverket. .
Men hur ser du på att en olycka där en person av misstag slår i huvudet anmäls till Arbetsmiljöverket, men att en misshandel inte anmäls?
– I det ena fallet antar jag att anmälan är gjord för att det handlar om själva fastigheten. Det andra fallet är två individer som har ett vänskapligt smågruff på morgonen som får för stora proportioner, säger Thord Hägg.
Enligt uppgifter till UNT upplever vissa anställda att det är en ”rå jargong” på arbetsplatsen, och att arbetsmiljön har blivit sämre sedan bråket. Thord Hägg håller inte med om den beskrivningen, men medger att det finns ett visst beteende på arbetsplatsen.
– Kategorin i det här området är ju yngre killar i allmänhet, och då kan det vara så att man har en del icke acceptabla beteenden för sig. Tyvärr kan det förekomma att yngre män har en ton som den som du och jag inte använder när vi talar med varandra.
Vad tänker ni då göra åt det här icke-acceptabla beteendet?
– Vi har haft samtal med personerna och med gruppen, både för att förtydliga att detta inte är acceptabelt men också för att skicka signaler att vi är observanta och att det inte kan upprepas.
Våld på Akademiska sjukhuset anmäldes inte
Ett bråk mellan två anställda på Akademiska sjukhuset resulterade i misshandel, enligt flera uppgifter till UNT. Men ledningen har inte anmält incidenten till varken polisen eller Arbetsmiljöverket.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!