Valborg stressig helg för fält- och citygruppen

Förra året togs dubbelt så många ungdomar omhand för fylla som året innan i Uppsala, enligt statistik från Socialjouren. Och valborg är en av de värsta helgerna på året. Förra året togs mer än 50 berusade unga om hand av Ungdomsteamet i Uppsala på just denna dag.

Foto: Rolf Hamilton

Uppsala2003-04-30 00:01
Ungdomsteamets fält- och citygrupp rör sig mycket ute på stan. De jobbar bland annat med att ta hand om personer som är för fulla för att ta hand om sig själva och samarbetar med Socialjouren och polisen.
Och allt fler omhändertaganden av berusade ungdomar görs i Uppsala. Socialjourens statistik visar att antal omhändertaganden ökade med 50 procent från 2001 till 2002. Den baseras på de ungdomar som Ungdomsteamet, socialtjänsten och polisen tillsammans plockat upp här i Uppsala.
— Det beror delvis på att vi blivit bättre organiserade, men det visar också att allt fler ungdomar blir okontrollerat berusade. Dessutom finns det fritidsledare och föräldrar som hjälper till, och de ungdomar som de tar hand om finns ju inte med i vår statistik, påpekar Johanna Rudmark, fältsekreterare på Ungdomsteamet.
Även debutåldern har minskat jämfört med tidigare, enligt Johanna Rudmark.
— De vi plockar upp är oftast 15—16 år, en del är 13—14 och andra 17—18, men den äldsta gruppen har minskat, säger hon.
Oftast blir personerna hemskjutsade.
— Vi lämnar aldrig någon ensam, utan ser till att det finns någon som kan ta hand om dem, säger hon.
Det är mer fylla på sommaren, och vid varmt väder.
— Då kan man sitta ute och dricka med sina kompisar, och man behöver inte försöka ta sig hem när man blivit onykter, utan kan somna utomhus. Då kan det hända att kompisarna drar vidare och lämnar personen ensam kvar där, säger Johanna Rudmark.
Under storhelgerna är det som allra stressigast för Ungdomsteamet, polisen och jouren.
— I vanliga fall plockar vi upp någon då och då, men det är under valborg och skolavslutningen som man verkligen känner pressen. Alla som behöver bli hemskjutsade blir ju inte det. Vi hinner inte plocka upp alla de som vi normalt sett skulle ha tagit hand om. Många är oroliga för sina kompisar, som har blivit förändrade på något sätt, konstiga eller arga. Man jobbar så mycket det går, förklarar Johanna Rudmark.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om