Valborg kan trygga nationernas ekonomi

Med valborg hoppas Uppsalas studentnationer komma på grön kvist igen. För pandemin var ett stålbad. Och trycket inför har varit mycket stort.

Vilma Tornberg är andra kurator och Adam Lilja förste kurator på Östgöta nation. Trycket på nationerna efter pandemin har varit stort, säger de.

Vilma Tornberg är andra kurator och Adam Lilja förste kurator på Östgöta nation. Trycket på nationerna efter pandemin har varit stort, säger de.

Foto: Niklas Skeri

Uppsala2022-04-29 12:00

Pandemin slog hårt. Stängda klubbar och uteblivna uthyrningar ströp inflödet av pengar. Men tunga fasta kostnader, inte minst för nationshusen fanns kvar. Det skrevs till och med larmbrev till universitetsledningen om nationernas akuta läge.

– Vi hade bra förutsättningar och har nog klarat oss okej jämfört med andra, men hade svårt med likviditeten, berättar Adam Lilja, förste kurator på Östgöta nation.

När UNT är på besök byggs det festivalstaket. Ett sopskjul tvättas med högtryckstvätt för att fungera som bubbelförråd under champagnegaloppen på valborg. 

– Ställ bardelarna någonstans därborta bara, säger Adam Lilja dirigerar en lastbil med barmöbler. 

undefined
Anton Pole, Mikael Östergren och Rasmus Areskog bygger staket inför valborgsfirandet. "Det här känns skitkul. Det blir fantastiskt", säger Anton Pole.

På fredagskvällen smäller det, då börjar allt med Festikvalborg med livemusik och bar. På valborg fortsätter det med galopp och 04-släpp.

3 000 flaskor skumpa finns att sälja under två timmars galopp. Tolv pallar öl har köpts in. Men på tröjorna som Adam Lilja och andre kurator Vilma Tornberg bär står det "varannan vatten".  

Mycket står på spel. Valborg och särskilt galoppen är den dag på året då nationen drar in mest pengar. Men hur många som kommer på galoppen vet de inte. Biljetterna köps i dörren. Förhoppningen är 2 500 personer.

– Det kan nog var kö ända från morgonen, säger Vilma Tornberg.

undefined
Adam Lilja, förste kurator, visar skumpaförrådet. Flaskorna har förberetts för att kunna öppnas snabbt, när 2 500 gäster ropar efter mer.

Vilma Tornberg är en av endast två i valborgspersonalen som jobbat en valborg tidigare. På tre år hinner mycket kunskap gå förlorad.

– Det har varit väldigt tufft. Men jag upplever att många har överseende och nu känns det som att allt faller på plats och kommer att bli riktigt kul, säger hon.

undefined
Vilma Tornberg, andra kurator, är en av bara två på Östgöta som ska jobba nu som jobbat en tidigare valborg. "Det har varit tufft, men nu känns det som att allt landat", säger hon.

Valborg är en extremt viktig inkomstkälla för alla nationer. Det säger Simon Lindgren som arbetar övergripande för nationerna i egenskap av curator curatorum.

– Det är tomt i reserverna efter pandemin. Men nu är det ett oerhört tryck. De släppta reaktionerna har varit som en virvelvind som satt fart på nationslivet igen, säger han. 

undefined
Simon Lindgren arbetar övergripande för nationerna och ser att de återhämtat sig bra.

Men också han pekar på utmaningen med all förlorad kompetens. Han talar om nationernas långa och korta minne.

– De är uråldriga institutioner från 1600-talet, där alla byts ut på tre år. Det verksamhetsnära minnet traderas och det är en väldig utmaning efter pandemin.

undefined
Vilma Tornberg och Adam Lilja, andre respektive förste kurator på Östgöta nation laddar för valborg.

En åtgärd har varit mer samarbete mellan nationerna.

– Vi har stärkt våra band. Och nationerna har återhämtat sig väl, säger Simon Lindgren. 

Så nationerna går mot en ny vår?

–  Ja, det kan man verkligen säga.

undefined
Östgöta nation laddar för valborg – med varannan vatten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!