Valborg - en mardröm för tonårsföräldrar

Årets största folkfest i Uppsala, sista april, kan bli en mardröm för alla tonårsföräldrar när spriten flödar. Carin Bergh Wihed och Berit Danielsson vet hur det känns och tipsar hur man kan tänka.

Fr v: Carina Bergh Wihed och Berit Danielsson

Fr v: Carina Bergh Wihed och Berit Danielsson

Foto: Tor Johnsson, UNT Arkiv

Uppsala2012-04-26 11:08

Carin Bergh Wihed i Uppsala, mamma till 22-årig dotter och 25-årig son:

”När mina barn växte upp och började ta del av nöjesutbudet i Uppsala var jag ofta orolig när de var ute på kvällarna. Jag visste i stort sett vilka kompisar de umgicks med, men inte alltid var de höll hus, eftersom jag inte visste vilka inneställen som var populära. För mig var det viktigt att ha egen koll och våga vara i de miljöer som mina barn befann sig i så jag började nattvandra och det har jag fortsatt med. Vi vuxna behövs. Det finns många poliser ute, men vi vanliga vuxna behöver också finnas där som bra förebilder. Jag tror också att tonåringar uppskattar att det inte bara är andra tonåringar ute på kvällarna. Som förälder har du en skyldighet att sätta gränser och prata om riskerna med alkohol. För några år sedan var jag mer velig, i dag har jag ett annat mod. Att bygga diskussionen på fakta är bra, för då kan man faktiskt säga att man har rätt i sak. I mitt arbete med sponsring och samhällsengagemang på Länsförsäkringar har jag haft förmånen att lära mig mer om problemen med droger och ungdomars riskbeteende, det jag vet i dag gör mig än mer övertygad om att föräldrar kan vara lite kaxigare, så länge man håller sig till fakta. Man ska inte skrämmas och vara auktoritär, det handlar om att visa respekt och en förståelse för varandras roller. Föräldrar har ett ansvar, tonåringen vill ut. Utifrån det ska man bygga upp ett ömsesidigt förtroende. Men missbrukas förtroendet, blir det konsekvenser. Våga vara besvärlig och säg nej om något verkar uppått väggarna, ställ mycket frågor, kolla upp om det de säger stämmer, ring hem till andra föräldrar och stäm av, nöj dig inte med den version som ditt barn ger eller kommunikation via sms. Man måste tillåta sig att vara lite närgången. Det är några korta år som ens barn är i tonåren, det är värt varande timme man lägger ner på att engagera sig, skjutsa, hämta och sitta uppe och vänta. Mina barn sa att jag hade ett sjukt kontrollbehov och ja, det är jag stolt över. Så här i efterhand har de tyckt att det var skönt att jag ville ha koll. Bara man talar om att man bryr sig så fattar de, om inte just då så i alla fall några år senare. ”




Berit Danielsson, Östervåla, mamma till tre söner, 24, 23 och 18 år.

”En av mina söner blev spritförgiftad och dog nästan på väg in till sjukhuset. Han var 17 år och var hemma hos en äldre kompis, vars pappa tyckte att han kunde öppna barskåpet för att killarna var stora nog. Min son hade ingen erfarenhet av sprit och fick i sig för mycket. Det var 15 mil till sjukhuset och det var inte säkert att han skulle klara sig. Nu besöker jag högstadieklasser i Östervåla, Heby och Tierp och berättar vad som hände min son och hur det känns som mamma att se den man älskar mest av allt kämpa för sitt liv. Det brukar bli knäpptyst i klassrummet, en del orkar inte lyssna och går ut i korridoren. Själv gör jag det här för att bearbeta min smärta och sorg. Jag brukar säga till eleverna att jag vet att de kommer att prova alkohol. Men då ska de tänka på att aldrig lämna någon kompis ensam. Om någon dricker för mycket, ring hem till föräldrarna, man får räkna med skäll, men man överlever i alla fall. Om ett kompisgäng ska ut, råder jag dem att prata ihop sig om vem som ska ta det lugnare om det händer något och att de har föräldrar som kan hämta. Jag får skriftlig respons från eleverna efteråt. En del skriver att de aldrig ska dricka mer och att de hellre dricker saft. Många skriver att de ska vänta med alkohol och tänka sig för. Jag berättar inte om riskerna med en pekpinne i handen, för det hjälper inte. Jag säger att det är bara de själva som kan styra sitt förhållande till alkohol. Jag är inte bara mamma utan också verksamhetschef för systembolaget i Östervåla. Där kommer jag i kontakt med ungdomarnas föräldrar, de kommer fram och säger att det är skönt att någon vågar ta ställning. Sen är det kanske otippat att jag jobbar på systembolaget. Men mitt uppdrag är att sälja alkohol med omsorg och omtanke. På senare tid har jag märkt att det är trendigt att inte dricka bland unga. Det har blivit coolt att inte bli full. Och det är positivt. Jag vill att unga tänker till och formulerar en egen uppfattning kring alkohol. Det min son råkade ut för, det önskar jag inte ens min värsta fiende. Det kan hända vem som helst i den här åldern, för grupptrycket är enormt, därför måste föräldrar ta ansvar och inte sticka huvudet i sanden.”

FAKTA: FLER AVSTÅR

Unga personer i åldern 16-29 år dricker mindre och fler avstår helt från alkohol. Andelen unga män 16-29 år som helst avstår från alkohol har ökat med 12 procentenheter, från 7 till 19 procent mellan 2004 och 2011. Bland unga kvinnor är ökningen nio procentenheter. Samtidigt är det fortfarande en mycket hög andel unga som dricker alkohol på ett riskfyllt sätt. Tre av tio män och en av fyra kvinnor har en riskabel alkoholkonsumtion. Alkoholskadorna bland unga sjunker inte heller på samma sätt som konsumtionen, vilket tyder på att en mindre grupp unga dricker allt mer men att det stora flertalet blivit försiktigare med alkoholen.

Källa: Statens folkhälsoinstitut

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om