Valaffischer spelade på känslor

De anspelade mer på människors känslor än på fakta. De innehöll ingen smutskastning - och deras syfte var inte i första hand att locka nya väljare. Nej, valaffischerna år 2002 vände sig till de redan frälsta, visar en ny doktorsavhandling från Institutionen för nordiska språk.

Uppsala2004-12-06 00:00
Det är forskaren Orla Vigsö som undersökt de 139 valaffischer som exponerades över hela landet i samband med 2002 års riksdagsval.
- Tyvärr är de flesta fruktansvärt tråkiga och konventionella.
Jag är lite förvånad över att partierna inte gör mer för att försöka bryta mönster och göra något annorlunda.
I sin avhandling analyserar han samtliga rikstäckande affischer från alla partier som fanns i riksdagen 2002, och dessutom affischeringen från sverigedemokraterna och socialistiska partiet. Syftet är att undersöka hur valaffischerna används av partierna för att få väljarnas röster.

Lite bilder
Orla Vigsö konstaterar i sin avhandling att affischerna spelade på folks känslor snarare än på rationell bearbetning av fakta.
Anledningen är, menar han, att affischerna syftade mer till att hålla kvar de redan övertygade än att attrahera nya väljare.
Något som förvånat honom är den sparsamma användningen av bilder i valaffischerna, detta i en tid då bilder generellt ges större utrymmer än ord.
- Kanske beror det på att man tror att väljarna förknippar glassiga bilder med "reklam". Sex av tio affischer har ingen bild alls utan är rena textaffischer. Av de övriga representerar affischer med partikandidater mer än hälften av bildmaterialet, säger han.

Spelat ut sin roll
Orla Vigsö beskriver med ledning av affischerna 2002 års valkampanj som "ren".
- I stort sett innehåller de inga negativa kampanjer och smutkastningsförsök av politiska motståndare - vilket förekommit i tidigare svenska riksdagsval, speciellt mellan moderater och socialdemokrater.
Han jämför med valkampanjerna under Carl Bildts tid, och menar att det då fanns en helt annan kraft i den politiska positioneringen.
- Tiden får utvisa om de "snälla" affischerna från 2002 är ett undantag.
I avhandlingen frågar sig Orla Vigsö om valaffischen kanske tillhör en förgången tid och har spelar ut sin roll.
- Flera tecken tyder på det. I andra länder, som USA, är det tv-reklamen som tagit över valbudskapen. Samtidigt är traditionen såstark att det är svårt att föreställa sig att ett parti verkligen skulle slopa valaffischerna helt.

Fotnot: Orla Vigsö försvarar sin avhandling 18 december kl 10 i Ihresalen, Språkvetenskapligt centrum, Villavägen 4. Opponent är professor Per ledin, Humanistiska institutionen vid Örebro universitet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om