Väl förberedda för utbrott av fågelinfluensa
Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, i Uppsala står väl rustat för att möta ett utbrott av fågelinfluensa i Sverige. Med ny teknik tar det bara ett dygn att diagnosistera sjukdomen. Att fåglarna tagit smittan till Europa, senast Rumänien och Turkiet, kommer inte som någon överraskning vid SVA. - Vi har inriktat oss på detta och är väl förberedda, säger Anders Engvall, generaldirektör vid SVA.
— Det var en besättning fjäderfän som gick ute som drabbades efter att de hade haft kontakt med sjöfåglar i närheten, berättar Anders Engvall, generaldirektör vid SVA.
Flesta hålls inomhus
I Sverige hålls merparten av fjäderfäproduktionen, cirka 95 procent, inomhus vilket försvårar kontakten med andra fåglar. Därmed är risken för smittspridning mindre.
— Slaktkycklingbesättningarna har det bästa smittskyddet i landet. Det är väldigt tillslutna anläggningar, säger Anders Engvall.
Klara rutiner
Vid en upptäckt av fågelinfluensa i Sverige följs EU:s regelverk på området. Det innebär bland annat att besättningen omedelbart avlivas, skydds- och övervakningszoner upprättas och skärpt uppmärksamhet för övriga besättningar i landet.
För Anders Engvall är det ingen överraskning att fåglar tagit smittan till Europa.
— Vi har inriktat oss på detta och är väl förberedda.
Ingen ökad risk
Samtidigt betonar han att risken för att fågelinfluensa skulle drabba människor i Sverige inte ökar i och med att fåglar i Europa smittas av sjukdomen. Han ser fågelinfluensan som ett primärt veterinärproblem.
För att smittan ska överföras från person till person krävs att viruset muteras. Det har inte skett. Och om det sker är risken störst i Sydostasien där människor och djur lever mycket nära varandra och där influensa funnits under lång tid.
— Det är omöjligt att bedöma risken. Det kan ske i morgon, om ett år eller inte alls, säger Anders Engvall.
UNT- Fakta
Vad är det?
Svar: Det är en av de allvarligaste sjukdomar som finns bland fåglar. Fågelinfluensa orsakas av ett virus och kan ge upphov till plötsliga sjukdomsutbrott med mycket hög dödlighet hos höns. Sjukdomen har förekommit bland höns under hela 1900-talet och varit mycket fruktad hos uppfödare av fjäderfä.
Fågelinfluensa har under långa perioder endast drabbat fåglar, men på senare år har sjukdomen också visat sig kunna överföras direkt till människa. 1997 blev människor för första gången smittade av viruset i Hongkong.
Mer än 100 miljoner fåglar har dött eller slaktats. Viruset har resulterat i att ett 70-tal människor insjuknat svårt.
Hur smittar det?
Svar: Fåglar utsöndrar virus i avföringen. Människor smittas genom kontakt med sjuka fåglar eller deras avföring. Det finns inga säkra belägg för att sjukdomen kan överföras direkt från person till person.
Varifrån kommer influensavirus?
Svar: Alla nya influensavirus kommer från fåglar. Det som är oroväckande med fågelinfluensa är den höga dödligheten. Eftersom få människor hittills smittats verkar viruset ha svårt att anpassa sig till människan. Men om så blir fallet och den anpassade stammen blir lika elakartad som den som orsakat sjukdomsfallen i Sydostasien kan vi få en pandemi som är värre än Spanska sjukan där mellan 20 och 40 miljoner människor dog.
Hur stor är risken att bli smittad?
Svar: Risken att bli smittad är nästan obefintlig om personen i fråga inte har mycket tät kontakt med sjuka fåglar. Av alla miljontals människor i Asien som dagligen hanterar fåglar har hittills i år bara ett tiotal hamnat på sjukhus och fått diagnosen fågelinfluensa.
Kontrolleras svenska fjäderfän?
Svar: Övervakningen av fågelinfluensaviruset hos svenska fjäderfä sker genom EU:s gemensamma övervakningsprogram för fjäderfä och vilda fåglar. Det svenska kontrollprogrammet omfattar undersökning av värphöns, avelsdjur, kalkoner, gäss, strutsar och vilda fåglar. Provtagning av fjäderfä sker genom blodprov vid slakt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!