Gränby får vänta på ordningsvakter: "För långsamt"

Det går för långsamt att få ordningsvakter till Gränby, menar Moderaterna i Uppsala. Men enligt Erik Pelling (S) tar processen av nödvändighet lång tid.

I mars bestämde sig kommunen för att ansöka om att införa ordningsvakter i delar av Gränby och Kvarngärdet.

I mars bestämde sig kommunen för att ansöka om att införa ordningsvakter i delar av Gränby och Kvarngärdet.

Foto: Utryckning Uppsala/TT

Uppsala2020-08-19 18:27

I mars i år antog kommunstyrelsen en handlingsplan för att öka tryggheten i Gränby och Kvarngärdet. En av punkterna var att införa kommunala ordningsvakter i området på samma sätt som i Gottsunda och i city.

Det är emellertid inget som kommunen får göra på eget bevåg, först krävs att polisen ger tillstånd enligt en särskild lagparagraf. Planen är nu att kommunen ska lämna in en ansökan om det i början av september.

Alldeles för långsamt hanterat, tycker moderata kommunalrådet Fredrik Ahlstedt.

– Vi fattade beslut om det här i mars och sedan dess har Gränby upplevt en av sina värsta somrar. Jag är väldigt kritisk till att det inte har gått snabbare. Nu måste kamerorna upp och ordningsvakterna ut i området, säger han.

Men att formulera en ansökan som faktiskt också går igenom tar sin tid. Det hävdar kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S), som inte håller med om att arbetet har dragit ut på tiden.

– Lagen är väldigt restriktiv. Man får inte placera ut vakter hur som helst utan måste ha bevis för vad som har skett på de här platserna. Att skicka in en ansökan utan att ha ordentligt på fötterna gör ingen glad, då får man bara ett nej, säger han.

Erik Pelling framhåller att trygghetsarbetet i Gränby också består av flera andra delar. Även om ordningsvakter är ett viktigt inslag har åtgärder som trygghetsvandringar, belysning och sommaraktiviteter för barn redan sjösatts.

– Vi antog en handlingsplan mitt under en global pandemi. De anställda har haft lite annat att pyssla med också så man ska nog vara hyfsat nöjd att arbetet i Gränby ändå har varit såpass högt prioriterat, säger han.

Parallellt med kommunens ansökan om ordningsvakter jobbar polisen för att sätta upp övervakningskameror i området. Planeringen är igång, men när kamerorna kan vara på plats går ännu inte att säga.

– Det är ett arbete som pågår, men jag kan inte säga exakt när eftersom det är beroende av andra delar av polisen, säger Lisa Sannervik, kommunpolis i Uppsala.

Efter sommarens skjutningar i Gränby, där ingen person kom till allvarlig skada, har polisen haft ökad närvaro i området, berättar hon.

– Gränby har varit ett av våra fokusområden. Vi har avdelat personal till att arbeta konfliktreducerande men också kontaktskapande. De signaler jag har fått är att det har tagits emot väl av allmänheten, säger Lisa Sannervik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!