Vakter har rätt att ta till våld
Efter varje veckoslut kommer anmälningar mot och av ordningsvakter till polisen. - Krogen är en bökig och påfrestande arbetsmiljö och när folk dricker kan det bli konflikter, säger polisinspektören Lars Magnusson, som ansvarar för utbildningen av ordningsvakter i Uppsala.
- Men vi har inte sett någon ökning av anmälningar mot ordningsvakter de senaste åren, säger Lars Magnusson.
Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå, har 30 fall av våld mot ordningsvakter i länet anmälts till polisen under första halvåret 2009 och sammanlagt 72 fall förra året.
- Att vara ordningsvakt är ett svårt jobb och man har en extremt utsatt arbetssituation, säger Roger Hellström som arbetar som polisinspektör på citypolisen i Uppsala.
Hans erfarenhet är att ordningsvakter kan få kämpa länge med fulla och stökiga gäster som inte vill lämna en krog. Om en konflikt inte kan lösas verbalt, får ordningsvakten enligt lagen ta till våld, berättar Roger Hellström, som tycker att det är ett stort problem att allmänheten inte vet vilka befogenheter en ordningsvakt har.
- En ordningsvakt fungerar som polisens förlängda arm och kan använda sig av våld för att freda sig själv. Men de har ett stort ansvar och ska följa lagen. Skulle de använda för mycket våld anmäls de och får inte jobba, säger Roger Hellström.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!