I det första fallet handlade det om ett ingripande mot en person som sneddade över spåren för att hinna med tåget. Detta då centralpassagen under spårområdet var översvämmat efter det kraftiga regnet. Att gena över spåren är förbjudet, men just denna dag var det flera som ändå gjorde det med hänvisning till att centralpassagen var oframkomlig.
LÄS MER: Sprang över spåren – fick armen bruten
Den nya anmälan gäller en man som bara filmade regnkaoset, åtminstone om man ska tro honom själv.
– Jag blev helt oprovocerat påhoppad av fyra ordningsvakter, säger Markus Sundqvist.
Han bor i närheten av centralstationen i Uppsala. Söndagen den 29 juli, då regnet föll och det blev översvämningar på flera håll, gick han till stationen.
– Det blev kaos med regn och översvämning, så jag ville filma vad som hände.
Från filmerna som Markus Sundqvist har skickat till oss på UNT går det att se att han bland annat står uppe på perrongen.
– När jag står på perrongen hör jag plötsligt vakter som skriker och springer. Jag kollar åt deras håll och ser en grupp med människor gå över spåret med väskor, samtidigt som ett tåg är på väg in till stationen.
Vakterna fick bort personerna och ingen olycka skedde.
– Vakterna var nog arga och stressade och rädda för att det skulle ske en olycka, säger han.
Markus Sundqvist förstod inte själv varför ordningsvakterna skulle vilja gå på honom. Han befann sig aldrig själv på spåret, men tror att vakterna hoppade på honom för att de trodde att han hade gått där.
– Jag var helt lugn och var bara på väg in till stationen, jag gjorde ingenting fel. Men vakterna skrek på mig och hoppade på mig. De höll mina armar bakom ryggen, jag försökte prata och förklara men de lyssnade inte.
Totalt var det fyra ordningsvakter som höll ner honom på marken. Han fick följa med vakterna in till ett rum inne på Resecentrum i väntan på polis.
– De hotade med att använda sina batonger. De betedde sig illa och inte alls mänskligt. Jag gjorde ingenting och ändå fick jag sitta där i minst två timmar och vänta.
När polisen kom lät de Markus Sundqvist gå direkt. Han hade flera blåmärken och hade ont i bland annat ryggen och armen och fick besöka sjukhus. Han har polisanmält händelsen.
Några dagar senare gick Markus Sundqvist återigen till centralstationen. Där fick han reda på att det bland annat är företaget Avarn Security som har ordningsvakter på stationen. Han har mailat till företaget och Robin Melander, regionchef i Uppsala, har fått mailet.
– Anklagelserna som står i mailet är verkligen fruktansvärda om de skulle visa sig stämma. Vi kommer att utreda detta internt och prata med alla inblandade.
Enligt Robin Melander ska det i rapporterna från söndagen inte stå att någon skadat sig i samband med ett ingripande.
– Vi kommer att gå igenom samtliga rapporter och prata med de inblandade ordningsvakterna. Sedan får vi agera utifrån det.
Det är två enskilda personer som har hört av sig om liknande händelser. Hur tänker ni agera kring det här?
– Att en person hör av sig är allvarligt bara det. Vi utreder det här internt precis som med det föregående ärendet.
Att agera med respekt är en del av företagets värdegrund enligt er hemsida.
– Den värdegrunden arbetar vi mycket med och vi har alltid en företagsintroduktion för nyanställda där vi går igenom den noggrant. Det agerande som beskrivs stämmer inte överens med vår värdegrund, säger Robin Melander.
Vid det aktuella tillfället arbetade säkerhetsföretaget Avarns ordningvsakter vid Resecentrum på uppdrag av Jernhusen och Trafikverket. Dessutom fanns andra ordningsvakter på platsen, som arbetade på uppdrag av UL och Uppsala kommun. Det är inte klarlagt vilket bolags ordningsvakter som ska ha varit involverade i händelsen med Markus Sundqvist.
lisa.selander@unt.se