Konkurrensen från digitala aktörer är tuff. Enligt Svenska resebranschföreningen, SRF, bokas majoriteten av resor digitalt – 85 procent sker online, tio procent via telefon och endast fem procent i fysisk butik.
Ändå ser SRF en framtid för de fysiska resebyråerna.
– Man spådde resebyråernas död redan i början av 2000-talet. Men tack vare anpassningsförmåga och att vissa resor fungerar bäst med personlig service, kommer det inte att ske inom överskådlig framtid, säger Didrik von Seth, vd för SRF.
I Uppsala delar flera denna optimism, bland dem Niklas Olsson och Cecilia Larsson. De arbetade i många år på en välkänd resebyrå, Big Travel, men valde att säga upp sig för att starta eget. Kort därefter stängde kedjan sin Uppsalabutik, som hade funnits i staden i cirka 30 år. Kontoret låg på gatuplan vid Fyristorg, bredvid Hambergs Fisk. Nu satsar duon på egen hand och har flyttat 400 meter bort, till Sysslomansgatan.
– Trots att den nya lokalen ligger på andra våningen kan man fortfarande komma in och boka sin resa och få personlig hjälp i butiken. Väldigt många kunder bokar sina resor med oss via mejl eller telefon, säger Niklas Olsson.
Uppsala resebyrå, specialiserad på både semester- och företagsresor, hjälper kunder med mer än bara flygbiljetter, berättar de. De ordnar visum, gruppresor och skräddarsydda tjänster som digitala bokningssajter inte kan erbjuda.
Personlig service och kunskap är deras styrka, menar de fysiska byråerna i Uppsala.
– Många som bokat online själva och fastnat i krångliga avbokningar vänder sig till oss igen, säger Folke Skoog, som äger Resman.
– Jag har kunder som ringer mig klockan elva på kvällen. De vet att jag svarar och hjälper till om något händer, säger Fayek Saleh, som driver Resebyrån i Uppland.
Fysiska byråer hjälper också kunder att undvika fallgropar, framhåller resebyråägarna.
– Vi vet vilka hotell som faktiskt motsvarar beskrivningen på nätet och vilka flygbiljetter som har osynliga avgifter, säger Niklas Olsson.
Didrik von Seth berättar att det generellt är dyrare att boka en enkel flygbiljett via en fysisk resebyrå – cirka 100-150 kronor mer.
– Men en lyxresa till Maldiverna blir inte dyrare, säger han.
Didrik von Seth menar att den typen av resenärer sällan bokar komplexa researrangemang online.
Vilka typer av resenärer är mest benägna att boka via en fysisk resebyrå?
– Äldre har nog större benägenhet att boka personligt mycket på grund av att den kategorin efterfrågar skräddarsydda resor i större omfattning. Även företagskunder i viss omfattning, säger Didrik von Seth.
Kan fysiska resebyråer överleva i en digital värld?
– Ja, om man har en tydlig nisch och en stark kundkrets. De som försökt konkurrera med onlineresebyråer har haft det svårt. Men vi som satsar på personlig service har fortfarande en viktig roll, säger Fayek Saleh.
Folke Skoog håller med:
– Så länge folk vill ha trygghet och spara tid kommer vi att finnas kvar, säger han.
Cecilia Larsson lyfter en av fördelarna med fysiska resebyråer:
– Nätbedrägerier ökar. Bokar man hos en lokal resebyrå kan man alltid preliminärboka och betala i lugn och ro, säger hon.
Men hur länge kan fysiska resebyråer överleva?
– Just nu ser jag ingen tendens att de minskar. Tvärtom har samtliga en positiv utveckling, säger Didrik von Seth.