Vågkraft passar bra i Östersjön

Det finns god förutsättningar för utbyggnad av vågkraft i Östersjön. Det visar en tvåårig pilotstudie som nu avslutats.

Testanläggning för vågkraftverk vid Islandsberg utanför Lysekil. Bojarna är kopplade till generatorer under havsytan.

Testanläggning för vågkraftverk vid Islandsberg utanför Lysekil. Bojarna är kopplade till generatorer under havsytan.

Foto: Stefan Sjödin / TT

Uppsala2013-11-28 15:50

Studien är EU-finansierad och har genomförts av forskare vid Uppsala universitet. Erland Strömstedt vid Ångströmlaboratoriet har varit huvudansvarig för studien.– Man kan säga att studien öppnar för vågkraft i Östersjön. Det finns utmaningar som till exempel is på vintern, men vi har klarat två säsonger på ett bra sätt, säger han.

En anläggning som har testat tekniken under olika väderförhållanden har varit placerad i Ålands hav. Den teknik man använt sig av passar bra för Östersjön. Där blir vågorna brantare än på Västkusten och utanför Strobritanninens kust. De byggs upp under en lång sträcka men det ringa djupet gör att vågorna blir brantare vilket i sin tur får upp farten på generatorn.

Runt om i världen pågår för närvarande ett 80-tal vågkraftprojekt i olika utvecklingsstadier. Enligt Erland Strömstedt befinner sig Uppsala universitets koncept långt framme. Det har studerats ur alla aspekter från generatormaterial till påverkan på den biologiska mångfalden.

Tidigare studier har visat att rätt placerad vågkraft ger högst utnyttjandegrad efter vattenkraft och kärnkraft och två till tre gånger högre än vindkraft.– Men tekniken är ung och det finns fortfarande potential för förbättringar, säger Erland Strömstedt.

Studien presenterades på torsdagen vid ett seminarium på Geocentrum.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!