”Våga släppa taget om ditt yrkesliv”

Det doftar nybakat bröd när Sara Lindh öppnar dörren till sin villa i Bålsta. Sara är kostvetaren som efter många år inom livsmedelsindustrin sadlade om till bagare. Sedan ett år tillbaka driver hon eget företag och bakar ekologiska bröd hemma i sitt kök.

2017 nominerades Sara Lindh till Årets nyetablering och tar det som ett kvitto på att hennes idé är rätt.

2017 nominerades Sara Lindh till Årets nyetablering och tar det som ett kvitto på att hennes idé är rätt.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2018-12-04 15:00

Under tio års tid arbetade Sara Lindh som kostvetare inom livsmedelsindustrin. Men trots bra lön och arbetsvillkor kände hon att det var något som fattades.

– Jag arbetade på marknadsavdelningen på ett stort livsmedelsföretag. Ett jobb som handlade mycket om prestige och att förbättra säljsiffrorna. Och jag kände att det inte riktigt var jag. Om jag ska jobba till 70-års åldern så måste jag må bra i det jag gör. Livet måste handla om mer än att gå till jobbet varje dag och sen längta till helgen.

Men att ta steget och byta yrkesbana var inte helt enkelt. Sara säger att det är lätt att tänka ”det här är mitt sammanhang” när man väl börjat arbeta inom ett yrkesområde. Men trots att Sara inte hade framtiden utstakad, tog hon steget och sa upp sig från jobbet.

Hur gick tankarna när du funderade över att byta yrkesbana?

– Jag funderade på vad som är jag och vad jag verkligen gillar att göra. För mig blev det viktigt att hitta tillbaka till mitt ursprung. Jag tänkte, jag är 38 år och har alltid gillat känslan av nybakat och att hålla på med deg och kan prata bröd och mjöl i timmar, då kan jag inte tröttna på att arbeta med att baka. Så jag bestämde mig för att börja baka bröd på det sätt jag vill att det ska smaka.

Sara växte upp på den västgötska landsbygden på 1980-talet. Där fanns en närhet till matproducenterna och alla bakade sitt eget bröd.

– Jag kommer ihåg att det alltid doftade nybakat i de hem man kom till. Hur jag som barn satt och åt brödkakor med smält smör hemma hos grannkvinnorna. Och vi köpte ägg, mjölk och kött från grannarna.

Saras egen mamma var ganska ointresserad av att stå i köket och gav henne fritt spelrum att i tidig ålder utveckla sitt intresse för bakning. När Sara sen flyttade till Uppsala för studier, i 20-årsåldern, tog hon intresset ett steg längre.

– Jag ville lära mig mer om baktekniker och surdeg och gick kurs på Rosendals trädgårdar på Djurgården och jobbade extra i deras café.

Att Sara har ett stort engagemang för miljön går inte att ta miste på. I bröden hon bakar använder hon bara ekologiska ingredienser och huvudsakligen närodlat mjöl.

– Jag är bekymrad över vad vi gör med vår planet. Och vi konsumenter har väldigt stor makt. Här i mitt närområde kan jag vara med och påverka. När jag flyttade till Uppsala från Skara undrade jag var maten var. Här fanns inte närheten till producenterna jag var van vid hemifrån. Men nu när jag bakar i Bålsta har jag kommit närmare maten igen.

En timer piper i köket.

– Nu ska jag vända deg!

Sara tar på sig förkläde och blöter händerna. På köksbänken står en stor plastback med deg. I stället för att knåda degen vänder hon den fyra gånger med 30 minuters mellanrum, innan den ställs i kylskåpet för kalljäsning.

– I dag har det blivit trendigt att inte äta bröd, men det tycker jag är dumt. Spannmål är bland det mest hållbara vi kan äta och odla ur miljösynpunkt. Och bakar man med surdeg och har lång jästid blir brödet mer lättsmält för magen och mineralämnen mer lättillgängliga.

Sara startade Saras bröd i oktober 2017 och har under hösten börjat arbeta heltid med att baka bröd på beställning.

– Jag jobbade halvtid på Systembolaget för att se om min bakidé skulle bära sig. Och allt eftersom jag fick fler beställningar tog extrajobbet för mycket av min baktid. Jag fick sätta degar tidig morgon innan jobbet och baka när barnen lagt sig. Så nu satsar jag på bakningen på heltid.

Och det är en satsning som lönat sig. Under hösten blev Sara Lindh nominerad till årets nyetablering 2017, av lokala företagarna i Bålsta.

– Nomineringen blev ett kvitto på att jag inte är ute och cyklar med mina idéer. I dag när alltfler bryr sig om miljön och efterfrågar närproducerad mat, tror jag det finns en marknad för riktigt bröd.

Vilka råd skulle du ge andra som drömmer om att byta yrkesbana?

– Ta små steg i taget. Jag började med att plugga några kurser på distans och skaffade sen ett halvtidsjobb. Sociala medier är också ett bra sätt att nå ut till många.

Ett annat råd Sara ger är att våga släppa taget om den gamla yrkesrollen.

– Det kan inte hända så mycket om du försöker förverkliga din idé. Kanske måste du jobba halvtid och ha idén som hobby i början. Men det är betydligt bättre än att gå med en dröm om att göra något annat hela livet, utan att förverkliga den.

5 tips för nytt jobb

Saras fem bästa tips till den som vill byta yrkesbana:

Våga släppa taget om det gamla jobbet.

Det är en stor förändring att byta yrkesbana, så ta små steg i taget, men vänta inte för länge med att komma igång.

Var kreativ! Om du vill starta eget så utgå från det du har. Kanske kan du ha din verksamhet i ett rum hemma eller i garaget.

Ta hjälp av andra som kan mer än du för att komma vidare.

Var inte så rädd! Har du något du är bra på och gillar, så kommer du tycka att det är roligt om fem år också.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om