Våga mer med skattepengarna
Semestern är snart över och sensommarens skattepengar är ett välkommet tillskott i kassan. Men om du ska spara slantarna under lite längre tid måste du våga för att vinna.
Om det finns hål att stoppa pengarna i efter sommarledigheten är det inte mycket att tveka över. Detsamma gäller om man har konsumtionskrediter som i många fall löper med riktigt höga räntor.
- Skräckexemplen är lån som är räntefria en period men sedan löper med en ränta på bortåt 30 procent. De lånen ska man beta av genast om det går, säger Gunilla Nyström, privatekonom på SEB.
För dem som i stället tänkt spara pengarna har Gunilla Nyström tagit fram en kalkyl över hur mycket de växer i värde med olika alternativ. Även om sparhorisonten bara är några månader så sitter det fint med extra pengar på kontot till jul. Bankkonto eller räntefond är det säkraste sparsättet om du sparar under en kort period.
Aktier för den som vågar
Sparar man däremot en engångssumma på längre sikt märks små skillnader i årlig ränta mycket i slutänden. Därför är det värt att ta sig en funderare innan de surt förvärvade slantar sätts in på bankkontot.
I en jämförelse mellan bankkonto, obligationer och aktiefonder, där pengarna sitter inne i sju år, visar det sig att aktiesparandet ger nästan en fördubbling av värdet. Sparar du 20 000 kronor är de värda nästan 40 000 kronor sju år senare.
- Vill man vinna något måste man också riskera att förlora, säger Gunilla Nyström.
På bankkontot däremot är det skralt med avkastningen. 20 000 kronor insatta i år blir knappt 23 000 kronor om sju år. Medelalternativet är att spara i obligationer i någon form. De förräntas till drygt 28 000 kronor vilket inte är så pjåkigt. Då har vi räknat med att avkastningen blir den genomsnittliga som varit sedan början av 1900-talet för respektive sparform.
Under den tiden har inflationen periodvis, till skillnad mot i dag, varit hög. Avkastningsgenomsnittet för aktier blir över 13 procent och snittet för obligationer över 6 procent. Förväntad avkastning justeras ned till 10 respektive 5 procent. För bankkonto uppskattas en ränta på 2 procent. Det är högre än i dag men rimligt på lite sikt.
Omöjligt att veta
- Det är omöjligt att veta om den närmaste sjuårsperioden ger samma avkastning som det historiska snittet men våra uppskattningar kan ändå ge en fingervisning om hur mycket olika sparformer kan ge, säger Gunilla Nyström.
Hon tipsar också om aktieobligationer för den som kan spara en engångssumma och vill ha en chans till skaplig avkastning, men inte vill utsätta sig för särskilt hög risk. Då är kunden garanterad att få tillbaka samma summa som han eller hon satt in även om den aktiemarknad som aktieobligationen investerar i inte går bra. Går aktiemarknaden å andra sidan bra får kunden en bättre avkastning.
Nackdelen med aktieobligationer är dock att de kan vara svåra att förstå sig på och ha otydliga och ibland höga avgifter.
Vilket sparande lönar sig bäst?
Så här mycket kan olika sparformer ge efter sju års sparande om man sparar
10 000 respektive 20 000 kronor i en klumpsumma i dag. Avkastningen är uppskattad och bygger på historiska värden.
Sparad summa 20 000 kr 10 000 kr
aktier 10 procent 38 974 kr 19 487 kr
efter skatt 33 282 kr 16 641 kr
obligationer 5 procent 28 142 kr 14 071 kr
efter skatt 25 699 kr 12 850 kr
bankkonto 2 procent 22 974 kr 11 487 kr
efter skatt 22 082 kr 11 041 kr
Källa: SEB
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!