Februari är normalt en vintermånad med en medeltemperatur på - 4-5 grader celsius. Men i år uppmättes värmerekord i flera delar av landet i februari.
– Den 24 februari mättes en maxtemperatur i Uppsala på 10,9 grader. Det har varit ovanligt varmt för årstiden. Värmerekordet i Uppsala ligger på 11,9 grader och uppmättes 1840, säger Erik Sahlée som är universitetslektor i meteorologi på Uppsala universitet
Början av februari var kylig. 4 februari uppmättes den kallaste temperaturen för månaden i länet på -15,2 grader celsius.
– Början av februari var kall, men slutet av månaden var ovanligt mild. Månadsmedeltemperaturen hamnade fem grader över det normala för Uppsala län, berättar Max Lindberg Stoltz, meteorolog på SMHI.
Medeltemperaturen i februari i Uppsala län låg på 1,1 grader. Motsvarande siffra för februari förra året var -4,2 grader. Dygnsmedeltemperaturen har varierat mellan 0,4 och 1,1 grader.
Februari är även den månad då snötäcket brukar ligga som tjockast i Uppsala län.
– Vi hade 50 procent mer nederbörd i år än vad som är normalt för februari. Även snödjupet låg högre än vanligt. Det högsta snödjupet som uppmättes på mätstationen vid Geocentrum i Kåbo i Uppsala var 37 centimeter, berättar Erik Sahlée.
Det normala snödjupet i februari för Uppsala län ligger på 22 centimeter. Rekordet från 1985 är 66 centimeter.
I början av februari kom den största delen av nederbörden som snö.
– Vi ser att snötäcket minskade mycket under februari månad. Så från att ha haft mest nederbörd i form av snö i början av månaden, övergick nederbörden i regn under slutet av februari, säger Max Lindberg Stoltz på SMHI.
Två namngivna stormar passerade strax norr om eller över nordligaste Skandinavien.
– Stormarna Julia och Mats drabbade Norrland den 16-17 februari och 24 februari, men turligt nog märktes de inte av i varken Svealand och Götaland, säger Max Lindberg Stoltz.
Temperaturmätningar har gjorts i Sverige sedan 1722.
– När vi tittar på mätningarna kan vi se en trend sedan 1970-talet med medeltemperaturer som ökar sett över hela året. Samma trender med högre temperaturer året om ser vi också globalt. Naturen har sina egna naturliga temperaturskiftningar, men utöver det tillkommer människans påverkan på naturen i form av klimatförändringar. Och det märker vi av i form av förhöjda temperaturer, säger Erik Sahlée.