Vädret bäddar för uteserveringarna

Förra sommaren bjöd inte på många soldagar och det gick dåligt för restaurangerna. Men i år jublar restaurangägarna över det fina vädret, liksom gästerna som trängs på stadens uteserveringar.

Uteserveringen på Edenbergs.

Uteserveringen på Edenbergs.

Foto: Isabelle Mannersjö

Uppsala2013-07-12 09:06

På sommaren förvandlas många av Uppsalas uteserveringar till ett enda stort vardagsrum. I takt med att temperaturen stiger, vill vi ut och ta del av folkmyllret, gärna över en bit mat eller något svalkande. City gick ut för att ta pulsen på några av stadens uteserveringar.

På Fågelsångens uteservering sitter de flesta av gästerna och spejar ut över Svandammen. En del avnjuter en tidig lunch, medan andra valt att äta en sen frukost på stan. Vid ett av borden sitter Johan Stolpe tillsammans med Hannes Benson och Sara Törnblom. De har just ätit upp sin brunch och kämpar ihärdigt med att jaga i väg kråkorna som är på jakt efter de sista brödsmulorna. För Johan Stolpe är utsikten det som lockar allra mest med uteserveringarna.

– När man går ut och äter så vill man gärna att det ska hända lite saker. Att kunna sitta och titta ut på folkmyllret och iaktta andra människor betyder mycket för mig.

Elias Dal som arbetar på Fågelsången, berättar att det har gått mycket bättre för fiket i år, jämfört med förra sommaren.

– Det här känns som en jättebra säsong hittills, alla ger sig ut på staden för att njuta av solen. De bästa dagarna för oss är när det är sådär lagom varmt. Är det för hett vill folk göra annat i stället.

På restaurang Lingon har de första lunchgästerna börjat rulla in. Trots att ruschen inte riktigt dragit i gång än, är det mycket som ska förberedas inför fredagens festligheter.

Brittmarie Uddfalk, delägare i Lingon, berättar att deras försäljning har varit mycket bättre i år.

– I slutet av den här sommaren kommer det antagligen att ha varit lika många dåliga dagar – som det var bra dagar, förra året. Det är klart att det syns i försäljningssiffrorna. Och förutom att vi har fler gäster, blir stämningen bland personalen så mycket bättre när vi har fint väder.

Förra året stod personalen på Lingon och frös i bardisken, och infravärmen gick på högvarv. Men i år har de inte behövt använda värmefläkten i baren en enda gång.

En märkbar skillnad som Brittmarie Uddfalk kan se i försäljningen är att folk dricker mycket mer drinkar i år än förra året, och att vinförsäljningen har minskat.

För restaurang Villa Romana på Gamla torget, har i stället vinförsäljningen ökat. Och förutom vin, är det många på uteserveringen som beställer in grappa eller mousserande.

– Jag är helnöjd med hur säsongen sett ut hittills. Om solen skiner, så skiner jag, säger restaurangchef Georgios Mirianidis.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om