Ängskärs badcamping ser ut som om den blivit koloniserad av rymdfarkoster. Här och där välver sig omfattande tält gjorda i polyester och plast som kastar skuggor överallt i naturen. Genom deras fönster visar sig tomma kök och matplatser. De tillhör det tiotal husbilar som står utställda på den närmaste gräsmattan som är färre än campingvärdarna beräknat.
Ett fåtal av campingens besökare har under dagen smugit sig fram och tillbaka mellan husbilarna och klipporna och trotsat ett envist molntäcke för att tillbringa några stunder i den oberäkneliga sommarsolen.
Lars och Gina Ödén tar tillfället i akt för att sola utanför sin husbil. Gävleborna är väldigt förtjusta i Ängskär, men säger att vädret den senaste tiden kunde varit bättre.
– Det var mulet uppehåll när vi var på Gotland förra veckan. Men nu med solen är det fantastiskt att ligga här. Hade det ösregnat hade vi nog åkt hem, säger Gina Ödén.
– Vi är egentligen nybörjare med husbil. Vi skaffade den för hundens skull så att alla skulle kunna resa tillsammans, säger Lars Ödén.
Ängskärs badcamping är en av de största havscampingarna i Uppland. Campingvärdarna har nyligen tagit över ansvaret för platsen och jobbat hårt med att rusta upp campingplatsen. Men de är rejält besvikna på vädret. Campingvärden Sabine Hållkvist säger att det dåliga vädret har märkts av både på badstranden och i butiken.
– Det vi gör är naturligtvis väldigt beroende på vädret. Folk kommer inte hit och badar eller handlar i butiken när det är dåligt väder, säger hon och får medhåll av Solveig Elmesiöö.
– Ja, är det inge bra väder blir det inge folk alls. Den senaste veckan har ju varit hemsk! Det är redan juli men det har inte varit någon riktig sommar. Så vi hoppas att det ändrar sig snart, säger hon med ett skratt som tillfälligt tar bort ett oroligare ansiktsuttryck.
Att campa är en trend som ökar i Sverige, både bland svenskar och utländska turister. Besökare från framförallt Norge, Nederländerna och Tyskland väljer camping som semesteralternativ när de besöker Sverige. I Uppsala län kom drygt sex tusen nya campare förra året och fler än varannan väljer camping framför annat boende. Det är ökning med knappt två procent, strax under riksnivå. Sveriges höga resultat beror på en kraftig ökning med hela fyrtio procent fler campare förra än förrförra året i Västmanland.
Nere vid Ängskärs gästhamn står en rad segelbåtar och drar blygt i förtöjningslinorna. Pltasen ligger bara ligger några minuter med bil i från campingen. Även här märker man hur det dåliga vädret påverkar turismen.
– Ja det har varit en usel försommar så folk vill sig inte hit. Jag tror barnen styr semestern mycket. Det har inte gått åt någon glass, jag har fått äta upp allt själv, säger Roine Henriksson är föreståndare för gästhamnen.
– Men på midsommar var det fullt, lägger han till.
Inifrån en tvåmastad segelbåt hörs två glada pensionärer som seglat hela vägen från Nederländerna. De har seglat i Sverige sedan i mitten på maj, men det är inte första gången de är här.
– Det är mycket bättre att segla här i Sverige än i Holland. Det här är sjätte gången vi seglar här– ni har så fantastisk natur här! Vi var tidigare i Ystad och Gotland och tänker nu bege oss sakta norrut. Vi älskar hur ni tar hand om naturen här.
– Det är klart att det är lite tråkigare att segla i dåligt väder. Men är det inte alltid så? Antingen blåser det för lite, eller så kommer vinden från fel håll, säger han.
De säger sig vara stora beundrare av den svenska naturen och hur vi tar hand om den. Men när vädret kommer på tals ändras deras ansiktsuttryck och de skakar kraftigt på huvudet.
– Det har varit väldigt dåligt! Faktiskt ovanligt kallt för Sverige i juni. När vi befann oss längs Gotska Sandön började det regna kraftigt. Men nu mera är vi vana seglare, så vi är inte lika oroliga. Man måste försöka vara positiv och gilla läget.