UNT har tidigare skrivit om Uppsala kommuns beslut om att ge Stadsmissionen fem miljoner kronor till ett projekt med syfte att asylsökande ungdomar inte ska behöva flytta till Migrationsverkets boenden runt om i landet när de blir mydiga utan få stanna i Uppsala. Tanken är att Uppsala Stadsmission ska hitta boende åt ungdomarna och arbetet med att rekrytera projektledare och annan personal pågår.
I Stockholm pågår just nu ett liknande projekt som genomförs mellan Stockholm stad och Stadsmissionen i Stockholm. LÄS MER: Ensamkommande ska få stanna i Uppsala
– I Stockholm gick det långsamt i början. I Uppsala räknar vi inte med en jättestor tillströmning av intresserade till en början. Vi kanske kan räkna med fem familjehem första veckan, säger Margaretha S Paras, chef för Uppsala stadsmission.
Bakgrunden till det hela är regeringens beslut om ändring av ersättningssystemet till kommuner som tagit emot ensamkommande ungdomar. Det innebär att kommunen inte får någon ersättning dagen då personen fyller arton år.
Margaretha S Paras och Uppsala stadsmission är mycket kritiska till hur dessa ungdomar behandlas i dag.
– Självklart tycker vi att dessa ungdomar ska få stanna. För den enskilda personen blir det väldigt konstigt när alla resurser plötsligt dras in vid 18 års ålder vilket innebär mycket lidande, säger hon.
Margaretha S Paras och Uppsala stadsmission har i dagarna gått ut med en uppmaning uppmaning och en vädjan till de Uppsalabor som kan och vill ställa upp. Ungefär 170 platser är aktuella enligt Stadsmissionens kalkyl.
– Det är ingen exakt siffra. Ungdomarna väljer ju också själva vad de vill. Vissa ungdomar väljer kanske att flytta till Migrationsverkets boenden eller får omedelbara avvisningsbesked. Men många av dessa ungdomar har bott i Uppsala i flera år, de har rotat sig och hunnit skaffa sig egna nätverk i Uppsala, säger hon.
Vad krävs av de familjer eller personer som vill bli fadderhem?
– Att man har vilja och kan erbjuda sängplats under rimliga förhållanden. Vi kommer göra intervjuer med de som tackar ja och det är långt ifrån den sortens intervjuer som görs när det gäller familjehem. Sedan ordnar vi ett möte mellan familjen och ungdomen, säger Margaretha S Paras och betonar att begreppet ”familj” kan se olika ut.
Ett problem är att ensamkommande ungdomarna fått dåligt rykte, menar hon.
– Det skrivs mycket negativ om ensamkommande ungdomar och det kan påverka människors vilja att hjälpa till. De ungdomar som ställer till med problem är bara en liten del. Majoriteten av ungdomarna är skötsamma, säger Margaretha S Paras.