Vad vill du bli?

På Uppsalas två universitet finns över 2000 ämnen och kurser att välja bland. Att hitta rätt är inte det lättaste. Vad ger jobbi framtiden Arbetsmarknadsprognoserna säger förskolelärare och byggnadsplåtslagare, men glöm inte det viktigaste – ditt intresse.

Carolina Rediviva. Läsesal.

Carolina Rediviva. Läsesal.

Foto: Hans E Ericson

Uppsala2010-09-06 13:00

Geofysik, etnologi, juridik, genusvetenskap, vårdvetenskap och trädgårdskunskap. Listan över kurser att välja bland på Uppsalas universitet kan göras lång. Som ny student kan det vara svårt att veta vad man ska välja. För jobb i framtiden vill man ju ha, men ska man fundera på det redan nu? Ska man tänka taktiskt eller följa sitt hjärta?
– I första hand måste man ju välja efter intresse, men om det finns mer än en utbildning man kan tänka sig kanske man ska fundera lite på hur framtidsutsikterna ser ut.

Det säger Örjan Hemström, utredare på Högskoleverket, som flera gånger per år kommer ut med en rapport om framtidens jobb. Den senaste prognosen, som är gjord tillsammans med Statistiska centralbyrån, SCB, sträcker sig tre till fem år framåt i tiden. Är man ny student och vill vara säker på att få jobb efter utbildningen är det yrkeslärare, högskoleingenjör, tandläkare eller biomedicinsk analytiker man ska bli. Förskolelärare är också ett säkert kort.

För naturvetare däremot ser det något svårare ut. Det utbildas fler än det finns efterfrågan på – särskilt biologer. Socionomer och ekonomer får också räkna med att konkurrera om jobben, liksom jurister och civilingenjörer, journalister och de med konstnärlig utbildning.
– Det är yrken som det ser ut att bli överskott på, men det är svårt att veta vad det betyder. I vissa grupper där vi tidigare har varnat för ett överskott har vi ändå sett att de har klarat sig bra på arbetsmarknaden, säger Örjan Hemström.

Oavsett vad man väljer är det en bra idé att utbilda sig, menar han.
– Det lönar sig att ha högskoleutbildning. Vi ser att arbetslösheten är lägre bland dem med högskoleutbildning jämfört med dem med gymnasieutbildning.
Exakt hur arbetsmarknaden kommer att se ut om 3-5 år är förstås omöjligt att säga, men enligt en ny rapport från Arbetsförmedlingen ser det ljust ut, efter några år av finanskris. Och Uppsala är en region som växer. Byggnadsplåtslagare och sjuksköterskor med specialutbildning drar vinstlotten på arbetsmarknaden de kommande åren och fler jobb väntas också inom IT-branschen och teknikbranschen, enligt den prognosen. Vårdbiträden och receptionister får det svårare.

Håkan Gustavsson, analytiker, har ett tips för den som vill öka sina chanser på arbetsmarknaden: välj ett program i stället för strökurser.
– Jag tror att det är lättare för en arbetsgivare att förstå vad man har gjort om man har läst ett helt program än om man har läst allmänna, lite löst sammansatta utbildningar där man plockar lite kurser här och där. Det kanske också ger en bild av att man har svårt att bestämma sig.

Men om man är en av alla dem som inte har en aning om vad man vill plugga, hur gör man då? Mikael Wångmar, studie- och yrkesvägledare på Uppsala universitet, träffar ofta studenter som har svårt att bestämma sig.
– Nya studenter kan känna sig stressade att hitta rätt från början. Jag brukar säga: ge det några terminer. Det enda man behöver veta är att man vill plugga, man kan inte vänta hela livet på att komma på exakt vad. Vi jobbar mycket med att avdramatisera det hela.

Karin Jonason, som jobbar som karriärcoach och har många Uppsalastudenter som kunder, är inne på samma spår.
– Det är aldrig fel att börja plugga. Antingen är det kul och då fortsätter du eller så är du ett val klokare. Jag tror att det viktiga är att göra okej ifrån sig oavsett. Man vet aldrig när de där kunskaperna kan behövas igen.
När det kommer till valet mellan hjärta och hjärna är Karin Jonason och Mikael Wångmar överens om att intresset måste få styra – åtminstone till en början.
– Man kanske inte ska titta för mycket på vad prognoser säger. En säger si och en säger så. Man måste gå på det man känner för. Vill någon bli journalist säger jag: du kan mycket väl lyckas, och du kan ha det som ditt drömjobb, men om det inte går; inom vilka andra områden kan du få användning för det du har lärt dig? säger Mikael Wångmar.

Karin Jonason ser inga fördelar med att välja utbildning efter framtidsprognoser.
– Man ska utgå från vilka värderingar och intressen man har. Om man har valt utbildning av strategiska skäl kommer man ändå aldrig att kunna konkurrera med de som valt efter hjärtat. De kommer alltid att ligga steget före och leverera mer. En utbildning eller ett yrke som inte ser perfekt ut från början kan bli det för dig om du tror på det och jobbar hårt.
Och med över 2000 kurser och program att välja bland är chanserna för att du hittar något som både är intressant, och leder till jobb, ändå ganska stora.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om