Vad ska ugglan heta?
I en grenklyka på en al intill cykelvägen med järnvägsrälsen tornar en gråbeige figur upp sig, en slaguggla som sitter och filosoferar. Var med och ge Uppsalas gäst ett namn.
Foto: Sven-Olof Ahlgren
En slaguggla mitt i en storstad är nämligen extremt ovanligt. Senast en sådan lär ska ha setts i Uppsala var den förolyckad och hade flugit in i en garagedörr. Det var cirka 10 år sedan.
Det är en fågel som hör hemma i de djupa skogarna norr om Uppsala. Men rapporter finns på Upplands ornitologiska förenings hemsida, www.uof.nu, om att just detta exemplar har varit synligt i trakten runt Centralstationen i Uppsala sedan november.
Ugglan verkar lite sömning just denna februaridag och vita blodstänkta fjun syns mellan de djuporange klorna som kniper runt trädgrenen. Kanske är det matrester från nattens skrovmål. Slagugglan jagar nämligen på nätterna. Den klipper med de tunga ögonlocken, vrider snabbt det sällsamt platta ansiktet mot oss. Den banangula näbben lyser som ett litet utropstecken bland de gråbeigemurriga fjädrarna. Ugglan verkar i detta ögonblick inte bry sig speciellt om att flera måltider i form av gråsparvar flyger strax ovanför huvudet.
I bakgrunden hörs trafikmullret från Kungsgatan. Ugglan vrider på huvudet precis när det kommer ett tåg på rälsen strax nedanför trädet. Är det månne trainspotting, tågspaning, som fört den till trakterna av järnvägsräls i Uppsala?
- Förmodligen är det brist på slagugglans huvudföda, smågnagare, i skogen. I storstaden finns det gott om till exempel duvor, som den också äter och den är extremt nattaktiv, säger Per Ahlström vid Artdatabanken på Ultuna.
Han berättar att slagugglan är väldigt stationär, den stannar på en plats. Dess revir kan dock vara fyra till sex kvadratkilometer. Helst sätter den bo i ihåliga trädstammar och det är också en bristvara i våra skogar numera.
- Men arten har ökat kraftigt i Uppland. Folk sätter upp uggleholkar och tack vare det finns det ungefär 400 par i Uppland i dag, säger Per Ahlström.
Det kan vara lite svårt att könsbestämma en slaguggla och egentligen behöver man mäta den för detta. Honan är aningen lite större än hanen, men de är alldeles lika i fjäderdräkten.
Nu stundar parningstiden och då kanske det kan bli möjligt av andra skäl. Av en annan fågelexpert på Artdatabanken, Martin Tjernberg, får jag höra skillnaden på slagugglornas hoande. Hanens läte är mjukare och dovare, med syfte att locka till sig honor, men den använder lätet till att markera revir också.
Honans läte är lite hesare och används för att säga att "här är jag". I båda fallen hörs lätet tre till fyra kilometer.
Hur nu slagugglan i Uppsala ska kunna hitta en partner på det avståndet är en öppen fråga. Parningstiden är under mars och april. Tills vidare verkar den belåten med att sitta där på sin gren och smälta maten medan tågen kommer och går på spåren nedanför.
Vad ska ugglan heta? Mejla ett namnförslag till webbforslag@unt.se eller skriv en kommentar i fältet längst ned.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!