Vad katten är det egentligen?

Är kattdjuret på Uppsalas kommunvapen ett lejon, en leopard, eller rent av en tiger? Frågan har väckt debatt i veckan.

Vapnet från 1986 och dess föregångare.

Vapnet från 1986 och dess föregångare.

Foto:

Uppsala2009-11-29 11:54
Uppsalas kommunvapen är inte ett lejon, som många tror. Katten är i själva verket en leopard". Så sade Lars Bäcklund, ordförande i kommunens medaljdelegation, i sitt inledningstal på slottet förra lördagen. På så sätt fick de 211 blivande hedersmedaljörerna på middagen ett givet samtalsämne, och så också UNT:s prenumeranter som sedan läste reportaget från tillställningen. Bäcklund kom nämligen under den gångna veckan att få mothugg för sitt uttalande.

Enligt Eric Bylander, vice ordförande i Skandinaviska heraldiska sällskapet, är Bäcklund fel ute när han påstår att kommunvapnet föreställer en leopard. Det föreställer naturligtvis ett lejon, menar han. Att kattdjuret i vapenbeskrivningen, som utformningen grundas i, kallas leopard beror helt enkelt på en missuppfattning långt tillbaka i tiden.
- Ett gående lejon med huvudet vänt mot åskådaren har alltsedan medeltiden kallats leopard. Länge trodde man att det djur vi i dag allmänt kallar leopard var en blandning av lejon och panter. När det småningom stod zoologiskt klart att det är fråga om en egen art, fick den heta leopard. Men när heraldikerna skriver ordet leopard, menar de i själva verket ett lejon.

Hänger ni med? Inte jag. Men visst liknar djuret ett lejon, eller? Vi skickade över bilden på kommunvapnet till Mats Höggren, zoologisk chef på Kolmårdens djurpark.
- En gul katt med svanstofs, visst tusan är det ett lejon, säger han och skrattar.
Också konstnären själv, Michel Östlund, är säker på att det är ett lejon han målat.
- Det här är en trivial diskussion. Jag moderniserade det gamla kommunvapnet som föreställde ett lejon och ritades på 1930-talet. Men själv tycker jag faktiskt att det mest liknar en tiger.
Den kungliga hovheraldikerna godkände för övrigt vårt nuvarande kommunvapen med en enda synpunkt: könet borde vara större. Och så blev det också.

Vi ringer tillbaka till Lars Bäcklund. Kanske var han lite förhastad i sitt uttalande?
- Nej. Absolut inte, titta i Nationalencyklopedin. Slår du på ordet leopard står det att Uppsalas kommunvapen föreställer ett sådant, säger han.
Vidare framför Bäcklund en rad argument som stärker hans teori. Enligt reglerna kan ett heraldiskt djur som tittar på åskådaren exempelvis aldrig föreställa ett lejon. Ett typiskt kännetecken för ett lejon är också att det står på bakbenen. Det gör inte katten på Uppsalas vapen. Så heraldiskt sett är kattdjuret en leopard och inte ett lejon.
- Han som ritade förlagan till Uppsalas kommunvapen på 1700-talet, visste helt enkelt inte vad han höll på med, antar jag.

Men en leopard är ju antingen svart eller fläckigt. Kattdjuret på vapnet är ju faktiskt gult.
- Ja, jag vet. Det ser väl egentligen ut som man ritat en stor katt med en kungakrona på.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om