Den är brun, full med fimpar och änder – men är det dåligt att bada i Fyrisån? Det kan man fråga sig när det nu är dags för årets forsränning.
Åskådare vet att en hel del av de 120 flottarna kommer att kantra under färden från Eddaspången till Islandsfallet. För de rännare som oundvikligen kommer att plurra, väntar en nio grader kall vattenmassa. Men hur står det till med kvaliteten på vattnet?
Det har UNT sökt svaret på.
Måndagen den 24 april samlade vi in vattenprover på tre platser: forsränningens start vid Eddaspången, Kvarnfallet (alltså mitten av forsrännarbanan) och målgången vid Islandsfallet. Vattenproverna lämnades till företaget Eurofins laboratorium i Fyrislund.
Eftersom kommunen inte har några officiella badplatser i city finns inga vattenprover därifrån. I stället testar kommunen Fyrisåns vatten ute i Storvreta, Gamla Uppsala, Skyttorp och Ulva. Standard är att testa förekomsten av tarmbakterierna E.coli och Intestinala enterokocker.
– Är det höga halter kan det tyda på förorening från exempelvis fågelbajs eller avloppsvatten, säger Heike Kaden, inspektör på Uppsala kommuns miljöförvaltning.
Samma bakterier har UNT bett labbet att testa. Svaret kommer bara dagar innan startsignalen ljuder över Fyrisån.
Analysen visar att nivåerna av E.coli i Fyrisån ligger mellan 32 och 50 cfu/100 ml (en enhet som uppskattar antalet mikrobiella celler i ett prov). Lägst halter av bajspartiklar finns vid provtillfället under Eddaspången och högst halter vid Islandsfallet. Gränsen för att badvatten ska anses vara otjänligt och alltså inte rekommenderas för bad är 1 000 cfu/100 ml.
Vad gäller Intestinala enterokocker ligger nivåerna vid provtillfället mellan 15 och 29 cfu/ml. Gränsen för otjänligt vatten går här vid 300.
Eva Lindström, professor vid Uppsala universitet och expert på bakterier i vatten, ger den slutgiltiga domen:
– Det är inga gränsvärden som är överskridna, vilket betyder att det är tjänligt som badvatten och man kan alltså bada.
Du menar att det är okej att ramla i ån?
– Ja!
Och hur är det med kallsupar?
– Lite mindre kallsupar borde inte vara något problem, det är ju ganska normalt när man badar. Men man ska ju inte dricka vattnet, då behövs en annan analys för att se om det är tjänligt som dricksvatten.
Forsrännarna kan med andra ord vara lugna. Det är ingen hälsorisk att ramla i ån.
– Deras största problem är nog kylan, konstaterar Eva Lindström.