Vad har hänt med mobiltäckningen?

För tre år sedan gjorde UNT en kartläggning av mobiltäckningen i Uppland. Då hade boende på landsbygden sämre täckning än boende i städer. UNT kollade upp situationen idag för att se om det blivit bättre eller sämre.

I Lindbacken är Cecilia Lindskog bergström fortfarande tvungen att stå på vissa ställen i huset för att kunna ringa samtal utan att de bryts.

I Lindbacken är Cecilia Lindskog bergström fortfarande tvungen att stå på vissa ställen i huset för att kunna ringa samtal utan att de bryts.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2018-01-13 07:00

För tre år sen var mobiltäckningen på Gräsö bland de sämsta i kartläggningen. Idag kan Magnus Andersson på Gräsö berätta att det fortfarande är problem med mobiltäckningen.

– Jag har inte längre några förhoppningar om att vi ska få bra mobiltäckning eftersom ingenting har hänt på tre år. Det är svårt att höra när man pratar i mobiltelefonen, så för att kunna prata utan att det bryts är det bäst att använda fasta telefonen. Med lite tur kan vi använda mobiltelefonen hemma om vi står nära köksfönstret, berättar han.

När UNT når honom på hans mobiltelefon hörs det bra.

– Orsaken till att det hörs så bra nu är för att jag inte är hemma, säger Magnus Andersson skrattande.

LÄS MER: Kraftig utbyggnad ska ge bättre mobiltäckning

I Örsundsbro kan Anne-CathrineThomazine Adlercreutz berätta att hennes mobilsamtal inte bryts lika ofta som för tre år sen. I likhet med Magnus Andersson har hon också kvar sin fasta telefon som hon ringer viktiga samtal från.

– Jag skulle inte säga att det är bättre, men det är lite annorlunda. Ibland kan det faktiskt vara lite bättre, men det är fortfarande svajigt att skicka sms. Det kan ta lång tid och man hinner tänka "jaha, vad är det nu då?", berättar hon.

För tre år sen kom det flera rapporter om dålig täckning från Bälinge. Thomas Karlsson var en av dem som tyckte att mobiltäckningen var minst sagt bristfällig, fastän han redan 2015 tyckte att det hade blivit lite bättre de senaste åren. När UNT når honom idag är han rätt så nöjd med sin mobiltäckning och anser att det har blivit mycket bättre sen 2015.

– Samtalen bryts inte längre och man behöver inte bli frustrerad när det inte hörs. Dessutom kan vi prata i telefon i hela huset, och inte bara i vissa delar som det var innan, säger han.

Vad det beror på vet han inte men spekulerar i att det kan bero på att telefonerna och masterna blivit bättre, men också på att familjen använder mobiltelefonerna annorlunda idag.

– Exempelvis ringer vi inte lika mycket, utan använder mycket sms och Whatsapp. Vi använder också mera wi-fi när vi är hemma och det kan ju också göra att vi upplever att vi har bättre mobiltäckning, eftersom vi inte använder mobilnätet lika mycket, spekulerar Thomas Karlsson.

LÄS MER: Här är täckningen sämst i Uppland

Lill Eriksson Hoogers bor tre kilometer söder om Järlåsa och upplever att det blivit bättre, men inte för att mobilleverantörerna vidtagit åtgärder.

– Jag bytte abonnemang på min privata telefon då jag ledsnade på den dåliga täckningen. Efter det har jag inte haft några problem med täckningen. Men på jobbmobilen har jag ett annat abonnemang, och det fungerar väldigt dåligt vilket är väldigt irriterande när jag jobbar hemifrån, berättar hon.

Den fasta telefonen har de fortfarande kvar, men det är bara farmor som ringer på den, enligt Lill Eriksson Hoogers.

LÄS MER: Täckningen är usel på vissa håll

En av dem som var rätt så nöjd med mobiltäckningen redan 2015 är Lars Thors som bor en knapp mil utanför Uppsala i Funbo-bärby.

– Täckningen är mycket bättre nu än vad den var 2015. Då kunde samtalen hacka men nu funkar både samtal och surf mycket bättre. Sommaren 2016 svängde det plötsligt, det var som att något hände, säger Lars Thors.

I Lindbacken några kilometer öster om Gränby bor Cecilia Lindskog Bergström. För tre år sen var hon tvungen att stå på ett visst ställe på övervåningen i sitt hus för att ha någorlunda täckning eller stå ute i trädgården och prata i telefon. Men inte ens där var täckningen full, utan som bäst hade hon två pinnar.

– Jag har bytt mobilabonnemang sedan 2015, men läget är i stort sett oförändrat. Ibland saknar jag helt täckning och ska jag ringa ett samtal bryts det ofta. Vad jag hört av andra i Lindbacken fungerar olika abonnemang mer eller mindre bra beroende på vilket hus och gata, men inget abonnemang verkar fungera överallt här och väldigt många har problem med täckning, berättar hon om dagsläget.

LÄS MER: Så blir framtidens mobilnät

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!