Men majoriteten i kommunfullmäktige skiftar först den 1 november, så även vid en rödgrön valseger i Uppsala är alliansen kvar i majoritet vid nästa fullmäktigemöte. Vi frågar Lars Bäcklund (M), kommunfullmäktiges ordförande i Uppsala, som modererade kvällens debatt om en ny arena i Gränby vad som kommer hända i arenafrågan efter kvällens debatt.
Vad krävs för en återremiss?
– För det krävs 27 av fullmäktiges 81 röster. Det räcker alltså med att Socialdemokraterna och antingen Vänsterpartiet eller Miljöpartiet röstar för en återremiss. Men återremissen måste också åtföljas av en motivering.
Avgör du om motiveringen är godtagbar?
– Ja, är motiveringen väldigt tokig kan jag välja att inte acceptera den. Men i det här fallet lär de hänvisa till att lagligheten ska undersökas och det måste man acceptera.
Vad händer sedan?
– Då går frågan tillbaka till kommunstyrelsen, som ska se på vilket sätt ärendet kan behöva ändras. Sedan går den nya skrivelsen från kommunstyrelsen tillbaka till kommunfullmäktige. Men förmodligen kommer den nya skrivelsen att vara ganska lik den första, eftersom juridiken i arenaärendet är så komplicerad att man inte hinner göra en ny juridisk utredning.
Vad är då poängen med en återremiss?
– Poängen som lagstiftaren menade är att ta fram helt nya kunskaper och information i ärendet.
Men är inte arenafrågan en fråga där man skulle kunna få fram ny information om kommunens agerande i förhållande till lagen om offentlig upphandling?
– Vi har utrett de juridiska frågorna kring arenan under många månader. Det har diskuterats med jurister och advokater och deras bedömningar har sammanvägts.
När kommer frågan upp till avgörande i kommunfullmäktige igen?
– Sannolikt till nästa möte som är den 27 september. Då får kommunfullmäktige ta ett beslut, som sedan går att överklaga och kan prövas i domstol.
Den 27 september är efter valet, men majoriteten i kommunfullmäktige skiftar först den 1 november. Vad som händer med arenabeslutet om de rödgröna vinner valet är därför osäkert.