Vad gäller? Så påverkar nya lokala restriktionerna dig

Måste vi ställa in helgens påsklovsplaner? Region Uppsalas tillförordnade smittskyddsläkare svarar UNT:s läsare.

Påsklovsresan till fjällen får ställas in om man ska följa de nya restriktionerna.

Påsklovsresan till fjällen får ställas in om man ska följa de nya restriktionerna.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Uppsala2021-03-29 19:00

Bör jag använda munskydd på kontoret?   

– Nej. Munskydd ska användas i situationer där du inte kan hålla avstånd, men sitter du på ditt kontor så kan du hålla två meters avstånd. Då behöver du inte munskydd. Kan du hålla avstånd är det mycket bättre än munskydd.

Måste vi ställa in helgens påsklovsplaner? 

– Man kan säga att de här restriktionerna borde ha kommit innan sportlovet och det håller jag med om, men nu är det som det är. Vi kan inte göra så mycket annat än att säga - från och med nu - undvik resa utanför länet.

Får vi åka till skidbacke i annan region?   

– Helst inte. Vi har sagt så lite resande som möjligt, framför allt utanför regionen. Från och med nu, undvik resa utanför länet och helst också längre resor inom länet, om man inte åker egen bil. Eftersom våra kringliggande regioner har ökad smittspridning och vi inte har det än här, så är det dumt att åka till andra regioner och bli smittad. Självklart finns det nödvändiga resor, men onödiga resor - nej.

Gäller det även resor längre bort, som till fjällen?  

– Ja, absolut.

Det har gått ut till grundskoleelever att om en i familjen varit utomlands under påsklovet, oavsett smittad eller ej, så ska hela familjen sitta i karantän i sju dagar. Varför gäller inte samma sak på arbetsplatser?  

– Ja, det kan man diskutera. Just frågor om karantän är ingenting vi har gått in på när det gäller arbetsplatser, just nu. Vi försöker avväga vad vi gör gentemot de konsekvenser det får, vilket många säkert inte tycker att det är så. Jag kan inte på rak arm svara på den frågan.

Ska man testa sig kontinuerligt även om man inte har symtom?  

– Nej.

Behöver man använda munskydd i matbutiken?   

– Det är bättre att ta det säkra före det osäkra och använda munskydd när du går i affärer, även om många affärer har sett till att det inte blir trängsel. Är du någonstans där du inte kan undvika trängsel, använd munskydd.

Kan jag använda samma munskydd på bussen till och från jobbet, eller måste jag ta ett nytt för varje resa?   

– Ja, du måste ta ett nytt. Munskydd är besvärligt ur den synpunkten att fel använt kan det vara förenat med större risk. Står det engångsmunskydd byter du mellan varje användningstillfälle. 

Jag ska alltså byta mellan varje miljö jag förflyttar mig i?

– Så länge du har munskyddet på dig kan du använda samma, men så fort du tar av dig det och gör något utan munskydd och ska göra något med munskydd igen, så måste du ha ett nytt.

Om jag är inne på matbutiken och har munskydd och tar av mig det för att prata med en kompis, behöver jag då ta på ett nytt när jag går till kassan?

– Ja, egentligen är det så. 

Är det fortfarande okej med ungdomsidrott?   

– Ja vi har reglerna att barn födda 2005 eller senare, upp till 15 år, är undantagna från de regler som gäller idrotten annars. Men det ska inte innebära att man kör ihop 50 ungar från olika skolor eller olika ställen. Det måste också göras med tanke på att minska smittspridningen. Men idrott utomhus är att föredra. Det är prio ett. 

Kan jag skjutsa andras barn till träningen? ​ 

– Helst inte. Huvudregeln är att träffa så få nya människor som möjligt, förutom dem i hemmamiljön. Men jag kan förstå att det kan uppstå situationer där det är nödvändigt, för att de ska komma iväg till sin träning. Men principen är så lite kontakt med nya personer som möjligt. Det bästa är att man inte fyller bilen med folk. Max två eller tre personer, som kan hålla visst avstånd. Men är det din familj och du träffar dem hemma, är inte bilen farligare än hemmamiljön egentligen.

Vad gäller för de som har antikroppar och är vaccinerade, undantas de från de här restriktionerna? 

– Nej. Alla regler gäller lika för alla, än så länge. Närmaste veckorna kommer säkert klara besked om hur vi ska hantera dem som har haft covid och de som är vaccinerade, men där är vi inte än. 

Vilka inomhusmiljöer är det som inkluderas med munskyddskravet?

– Munskyddskravet gäller om du inte kan hålla avstånd. 

Munskydd ska alltså bäras i inomhusmiljöer där man vistas mer än 15 minuter och inte kan hålla två meter avstånd – Varför just 15 minuter?

– Kontakt i 15 minuter eller mer är den tid som man under pandemin sett ökar risken för smittöverföring. Den är dock inte absolut men har i alla tidigare rekommendationer och i samband med smittspårning använts som riktlinje för när man ska misstänka att man kan ha blivit smittad av covid-19 om man träffat någon som visat sig vara smittsam. Att bara gå förbi en person inomhus, även om man inte kunnat hålla avstånd, bedöms innebära en liten risk för smittöverföring.

Senaste restriktionerna

  Munskydd gäller alla tider på dygnet i kollektivtrafiken.

  Man ska inte resa kollektivt överhuvudtaget om man inte måste.

  Munskydd ska användas i inomhusmiljöer där du inte kan hålla två meters avstånd. Till exempel i affären eller hos frisören. Undantag görs för skolmiljöer, där nationella rekommendationer fortfarande gäller.

  Du ska endast resa inom och utanför länet om det är absolut nödvändigt. Inga onödiga resor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!