Men rättvis är inte bara ett fint ord för politiker på vänsterkanten. Också moderater och folkpartister använder gärna det ordet när de berömmer den egna politiken.
Problemet är bara att ordet rättvis kan betyda så mycket att det nästan saknar innebörd. Det låter ju så bra att tala om rättvis politik, särskilt när väljarna gör sin egen tolkning av vad det betyder.
Allra längst ut på vänsterkanten kan det betyda att alla människor ska ha ungefär lika mycket pengar att spendera, bidrag och skatter medräknade. Så långt är inget svenskt parti berett att gå. Men är det rättvist att den som av naturen fått en välutvecklad hjärna och en robust fysik har mer pengar att röra sig med än en som naturen givit en lite lägre IQ och kanske en permanent sjukdom? Så måste det nog vara ändå, tycker sannolikt de flesta väljare.
Är det rättvist att den som jobbar och sliter hela sitt liv ska ha mer i pension än den som har jobbat deltid i många år och tagit hand om barnen? Kanske inte, men det kan nog inte vara på något annat sätt, anser många. Är det rättvist att en byggnads-arbetare har mycket högre lön än en bibliotekarie med stora studieskulder? Det är marknaden som avgör att det är så.
Är det rättvist att en person som just kommit ut på arbetsmarknaden får en ingångslön som är obetydligt lägre än den lön som går till en anställd som jobbat i flera år? Eller skulle en lägre ingångslön göra att fler ungdomar får jobb? Hur hög är en rättvis skatt? Ska läraryrkets status höjas genom högre löner för att skolan ska bli bättre? Är det i så fall rättvist jämfört med andra yrkesgrupper?
Så där kan man hålla på. Något korrekt svar kan man aldrig få på den sortens frågor eftersom svaren beror på svararens värderingar. Men verkligheten kan ofta sätta stopp för de ideologiska resonemangen. Den här problematiken slåss särskilt Socialdemokraterna nu med. Skattefrågan ska utredas, svarade partiets ekonomiska talesman Tommy Waidelich på nästan alla frågor från finansminister Anders Borg i deras duell häromdagen. Medan partiledaren Håkan Juholt verkar vara mer inne på att utjämning mellan olika inkomstgrupper är viktigast.
Det var nog ett handikapp för Socialdemokraterna i valet att framstå som bidragsparti i motsats till alliansens jobblinje. Så som det nu ser ut tycks Socialdemokraterna under Håkan Juholt fortsätta på den linjen. Eller också får Tommy Waidelich dra partiets ekonomiska politik åt höger, som han tycks vilja. Just nu är det ingen som vet var det slutar. Oavsett hur det går kommer partiet i alla fall att kalla sin politik för rättvis.