Vad är bäst – privat eller kommunal äldreomsorg?

En bra chef är nyckeln till hög kvalitet inom äldreomsorgen, inte vem som driver den. Det anser Ulrika Winblad, professor i hälso- och sjukvårdsforskning.

Kommunalt driven äldreomsorg har högre personaltäthet än den privatdrivna omsorgen. Det uppger Ulrika Winblad, professor i hälso- och sjukvårdsforskning vid Uppsala universitet.

Kommunalt driven äldreomsorg har högre personaltäthet än den privatdrivna omsorgen. Det uppger Ulrika Winblad, professor i hälso- och sjukvårdsforskning vid Uppsala universitet.

Foto: Sofia Nahringbauer

Uppsala2020-11-28 19:00

Ska äldreomsorgen drivas av det offentliga eller av privata företag? Det är en ständigt omstridd fråga.

Ulrika Winblad, professor i hälso- och sjukvårdsforskning vid Uppsala universitet, har i 20 år forskat kring de reformer som format äldreomsorgen. Det avgörande för kvaliteten är enligt henne hur väl chefen fungerar.

– Det betyder väldigt mycket om chefen kan motivera personalen och ställa upp tydliga mål. Det är som inom skolan; en bra rektor är förutsättningen för en välfungerande skola. Mer utbildning i ledarskap är därför viktigt, säger Ulrika Winblad.

undefined
Bland det viktigaste för att förbättra äldreomsorgen är att utbilda chefer i ledarskap. Det anser Ulrika Winblad, professor i hälso- och sjukvårdsforskning.

På vissa punkter skiljer sig kommunal och privat äldreomsorg, visar hennes forskning.

– Äldreomsorgen i kommunal regi har i snitt tio procent mer personal. De privata verksamheterna satsar mer på vissa rutiner som nattfasta, rapportering, dokumentation och annat mätbart.

För äldreboenden är en slutsats att storleken spelar roll, enligt Ulrika Winblad. På små boenden är de äldre nöjdare. Det gäller framför allt sådant som promenader och sociala aktiviteter.

På mindre enheter är personalomsättningen ofta lägre vilket kan vara en annan förklaring till att dessa boenden får högre betyg.

Eftersom många av de äldre utgör en röstsvag grupp är det extra viktigt att kontrollen av äldreomsorg fungerar. Ulrika Winblad är kritisk till hur det är med den saken.

– Kommunerna lägger mycket tid på upphandlingar men uppföljningarna behöver man arbeta mer med. På många ställen är de under all kritik.

undefined
"En positiv sak med pandemin är att man för första gången har börjat prata om kvalitet inom äldreomsorgen", säger Ulrika Winblad, professor i hälso- och sjukvårdsforskning.

Hur kan äldreomsorgen förbättras?

– Det är viktigt att utbilda chefer i ledarskap. Det behöver även anställas fler sjuksköterskor, många inom äldreomsorgen är väldigt sjuka.

 Skulle mer pengar till äldreomsorgen göra skillnad?

– Äldreomsorgen är underfinansierad och för att utöka personaltätheten krävs mer pengar. Det behövs även en diskussion om vad kvalitet inom äldreomsorgen innebär. En bra sak med pandemin är att man för första gången har börjat prata om kvalitet.

Hur har äldreomsorgen förändrats de senaste åren?

– Det har blivit större vårdtyngd, framför allt på boendena eftersom det bara är de sjukaste som vårdas där. Resten av de äldre bor numera hemma så länge det går – i bästa fall med stöd av hemtjänsten.

Gunn-Henny Dahl har arbetat ett tiotal år på en rad poster inom Uppsala kommuns äldreomsorg. Innan hon slutade 2017 var hon allt från medicinskt ansvarig sjuksköterska till beställarchef och direktör för äldreförvaltningen.

Hon tycker inte det går att avgöra vilken äldreomsorg i Uppsala som håller högst kvalitet, den kommunala eller den privata.

– Jag såg brister inom båda, säger Gunn-Henny Dahl.

undefined
Gunn-Henny Dahl är områdeschef vid Ersta Diakoni.

De fel hon upptäckte under sin tid i kommunen gällde bland annat aktiviteter, matsituationer, för låg bemanning och brist på legitimerad personal.

I likhet med Ulrika Winblad anser hon att det viktigaste är hur cheferna fungerar.

– Trygga ledare som litar på de anställda gör att personalomsättningen minskar.

Hon tycker att Uppsalas äldreomsorg trots allt håller godtagbar kvalitet, även om hon anser att ersättningen är på gränsen till för låg. 

I sin nuvarande tjänst som chef inom den idéburna stiftelsen Ersta Diakoni arbetar hon åter med äldreomsorg. Att jobba med samma frågor i kommunen ser hon inte som ett alternativ.

– Kommunens äldreomsorg har inte de ekonomiska förutsättningar att nå den kvalitet som jag tycker krävs, säger Gunn-Henny Dahl.

Äldreomsorgens kostnader

Äldreomsorgen i Uppsala har en årlig budget på cirka 1,8 miljarder kronor. 

63 procent av äldreomsorgens utgifter i Uppsala går till kommunala utförare och 37 procent till privata utförare.

Cirka 2 700 äldre Uppsalabor har hemtjänst. Kostnaden per brukare uppgår till cirka 250 000 kronor om året.

1 700 personer bor på äldreboenden. En plats på ett äldreboende kostar i snitt 740 000 kronor per år. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!