Barn i Sverige använder blöja allt längre – det är inte ovanligt att den hänger med till tre-fyraårsåldern. Men nya riktlinjer för Barnavårdscentralerna säger att föräldrar ska uppmuntras att tidigare introducera pottan redan innan barnet kan gå. Ulrika Casselbrant driver sajten Bjöjfri bebis, föreläser om babypottning och potträning och har skrivit två böcker i ämnet. Hon tror att en annan syn på blöjor och potträning är på väg att slå igenom.
– För några år sedan var det många skeptiska miner när man talade om att låta små bebisar kissa på pottan. Men det har hänt mycket med inställningen sedan dess.
Babypottning eller EC (elimination communication) kallas metoden som har fått många att höja på ögonbrynen. Ulrika Casselbrant testade med sitt andra barn och blev överraskad över hur lätt det gick.
– I början när man tillbringar mycket tid med barnet nära har man goda möjligheter att lära sig signalerna för nödighet. Barnet kanske rör sig på ett speciellt sätt eller gnäller till. Barn kissar också ofta vid bestämda tillfällen, till exempel när man lägger dem på skötbordet för att byta blöja. Då kan man testa att hålla barnet över toaletten eller handfatet.
Ett barn som ännu inte kan sitta på pottan hålls i så kallad grodposition över toaletten - i knävecken med rumpan nedåt. I samband med att barnet gör ifrån sig gör man ett så kallat betingljud, till exempel "ksssss". Sedan använder man det ljudet varje gång man ser att barnet kissar eller bajsar, oavsett var. Målet med ljudet är att underlätta för barnet att slappna av och göra ifrån sig när han eller hon sitter på pottan.
Många barn som babypottas är blöjfria vid ett och ett halvt år. Att komma igång med babypottning när barnet är noll till sex månader ger ofta en smidig start, men det går även att börja senare. Har man skippat babypottningen och i stället går direkt på potträningen kan det vara lämpligt att komma igång från arton månader och uppåt. Men absolut senast när barnet är två och ett halvt år, säger Ulrika Casselbrant.
– Många barn som pottränas sent får till exempel problem med förstoppning eftersom de inte vågar släppa ut bajset annat än i blöja.
Hon råder också att skippa tänket att man ska vänta till sommaren med att vänja av vid blöjan. Visst kan man potträna på sommaren, men inte genom att barnet får gå med rumpan bar och skvätta var som helst ute. Då blir det väldigt ofta ett bakslag när hösten kommer.
– Träna med kläder i stället så att barnet lär sig att byxorna måste av innan det är för sent, råder Ulrika Casselbrant.Många barn behöver i början hjälp med att dra ned byxorna.
Blöjor är både dyra och bidrar till sopberget. Ulrika Casselbrant förespråkar tygblöja som ett alternativ och tycker att det finns många nackdelar med de snustorra engångsblöjorna. Att tygblöjan blir blöt gör att barnet lär sig sambandet mellan att kissa och att det kommer väta.
– Det är trots allt att inte ha engångsblöja på sig som är det naturliga, Ibland är det nästan som att det glöms bort. (TT)