Vaccinet Jynneos, som kan användas mot apkoppor finns nu tillgängligt i Sverige. Vaccindoser som räcker till ungefär 1500 personer har anlänt och ska fördelas i landet. Det innebär att vaccinationer kan påbörjas i veckan.
Enligt Folkhälsomyndighetens direktiv ska personer som exponerats för viruset prioriteras vaccin. Tanken är inte att personer själva ska söka vaccin för apkoppor.
– Ingen kommer själv att kunna boka tid för vaccin utan man blir kontaktad av sjukvården om vi bedömer att en person har behov av att bli vaccinerad, säger Anna Gillman, tillförordnad smittskyddsläkare vid Region Uppsala.
Regionerna kommer att identifiera personer som kan behöva vaccineras genom smittspårning.
– När vi har konstaterade fall så smittspårar vi, man kartlägger då personer som haft nära kontakt med smittade personer, som kan var aktuella för vaccinering, säger Anna Gillman.
Vaccinet kommer fördelas till storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö. Mindre regioner kan beställa doser av vaccin efter behov. Den här veckan får mindre regioner som mest beställa fyra doser vaccin. Fördelningen kommer justeras efter hand, beroende på hur smittspridningen utvecklar sig.
Region Uppsala kommer beställa de doser som är tillgängliga att beställa, alltså fyra stycken.
– Om behovet uppstår har vi då möjlighet att vaccinera mot apkoppor under den här veckan, säger Anna Gillman.
I Region Uppsala har man konstaterat ett fåtal fall av apkoppor, det första fallet uppmärksammades i början av juni.
– De har inte blivit allvarligt sjuka, men det har nog inte varit en rolig sjukdom att ha. Men det finns olika varianter, säger Anna Gillman.
Vaccinet Jynneos har inte tidigare använts brett mot apkoppor och det är ännu inte säkert hur effektivt det är. Vaccinet har funnits sedan en tid tillbaka och använts mot smittkoppor och apkoppor.
– Vaccinering är ett vapen bland många för att undvika smittspridning av apkoppor. Det viktigaste är hur personer som riskerar att smittas eller har smittats vet hur de ska undvika att sprida sjukdomen, säger Anna Gillman.
I maj i år kom det första fallet av apkoppor till Sverige, sedan dess har ungefär 77 fall av sjukdomen upptäckts i Sverige. Ungefär 40 procent bedöms ha smittats inom landet, enligt Folkhälsomyndigheten.