Vaccination kan förhindra dödsfall bland små barn
Vaccination mot pneumokockbakterier bör ingå i det svenska vaccinationsprogrammet för barn, föreslår Socialstyrelsen. Det kan förhindra dödsfall bland små barn.
Foto: Scanpix
- Om remissinstanserna är positiva och allt flyter bra skulle vaccinationerna av spädbarnen mot pneumokocker kunna komma igång till i höst, säger Anders Tegnell, chef för Socialstyrelsens smittskyddsenhet.
Enligt den utredning som en expertgrupp gjort på Socialstyrelsens uppdrag skulle en allmän vaccination av alla spädbarn mot pneumokocker årligen kunna förhindra tre dödsfall bland små barn till följd av svåra pneumokockinfektioner.
Sammanlagt beräknas vaccinationen hos barn kunna förebygga flera 100 fall av hjärnhinneinflammation, blodförgiftning och lunginflammation och flera 1 000 fall av akut öroninflammation orsakade av de sju vanliga stammar av pneumokockbakterier som ingår i vaccinet.
Dessutom skulle vaccinationen indirekt, genom att motverka att infekterade spädbarn smittar till exempel sina far- och morföräldrar, också förhindra ett stort antal fall av lunginflammation bland äldre.
Jämfört med de vaccin mot polio, påssjuka, röda hund, mässling, difteri, stelkramp, kikhosta och bakterien Hemofilus influenzae som i dag ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn är vaccinet mot pneumokocker dyrt.
Enligt Socialstyrelsens utredning skulle landstingens kostnader för att vaccinera en årskull spädbarn mot pneumokocker uppgå till nästan 200 miljoner kronor.
- Det är ungefär lika mycket som hela det nuvarande barnvaccinationsprogrammet beräknas kosta, säger Anders Tegnell.
Det mesta av denna extrakostnad för landstingen, 158 miljoner kronor, skulle enligt utredningen dock betala sig själv genom minskade vårdkostnader för infektioner orsakade av pneumokockbakterier.
Det nya vaccinet skyddar inte mot alla stammar av pneumokockbakterier. Socialstyrelsen betonar vikten av att effekterna av en allmän vaccination mot pneumokocker noga följs upp, bland annat för att se att inte andra stammar av pneumokockbakterier så att säga tar över och orsakar sjukdom i stället för de stammar som vaccinet skyddar mot.
Socialstyrelsen kommer inom kort också att ta ställning till om vaccin mot hepatit B och vaccin mot vårtviruset HPV ska ingå i barnvaccinationsprogrammet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!