Det uppger företrädare för det amerikanska vaccinföretaget Novavax, med dotterbolag i Uppsala, som nu redovisar de första resultaten från en så kallad fas 3-prövning av företagets försöksvaccin mot covid-19 i USA och Mexiko.
Studien omfattar nära 30 000 deltagare. Av dem fick två tredjedelar sprutor med äkta vaccin och en tredjedel sprutor med en overksam placebolösning. Sprutorna gavs med tre veckors mellanrum.
Deltagarna har följts upp under tre månader, med start en vecka efter att de fick sin andra spruta med vaccin eller placebolösning i början av året.
Under den tiden inträffade 77 fall av covid-19, alla bekräftade med så kallad pcr-testning, bland dem. 63 av covid-fallen inträffade i placebogruppen, 14 bland deltagarna som fått försöksvaccinet.
Översatt i procentsiffror innebär detta att skyddseffekten av Novavax vaccin var över 90 procent.
I redovisningen av resultaten framhåller företrädarna för Novavax att samtliga fall av covid-19 i ”vaccingruppen” var milda. I ”placebogruppen” var däremot flera deltagare så påverkade av sjukdomen, i några fall allvarligt, att de måste läggas in på sjukhus.
Uppföljningen gjordes under en tid när flera nya bekymmersamma varianter av det nya coronaviruset, framför allt den så kallade brittiska varianten, spreds snabbt i USA och Mexiko. Även mot dessa varianter visar dock försöksvaccinet enligt företaget hög skyddseffekt.
Om vaccinet ger immunitet även mot den indiska så kallade deltavarianten är dock oklart, eftersom den ännu inte börjat spridas i USA och Mexiko under uppföljningsperioden.
Både bland deltagarna som fick äkta vaccin och deltagarna som fick placebo rapporterades biverkningar, men i inga fall ska de ha varit allvarliga. Andelen som fick feber, trötthet och huvudvärk var något lägre än i motsvarande prövningar av befintliga, godkända covid-vaccin.
Resultaten av den nya studien ligger i stort sett i linje med en tidigare, hälften så stor fas 3-prövning av Novavax försöksvaccin i Storbritannien, som presenterades i början av året.
Novavax uppger att företaget nu arbetar med att färdigställa all dokumentation som behövs för att senare i sommar lämna in en ansökan till bland annat den amerikanska läkemedelsmyndigheten om att få sitt covid 19-vaccin godkänt.
Novavax räknar nu med att kunna tillverka 100 miljoner vaccindoser per månad i slutet av nästa kvartal och 150 miljoner doser per månad i slutet av året.
Själva vaccindelen i Novavax coronavaccin består av det så kallade spikprotein, tillverkat med gentekniska metoder i insektsceller, som sars-cov-2-viruset använder sig av för att fästa vid och infektera människoceller. Vaccinet innehåller också ett förstärkningsämne, så kallad adjuvans, som stimulerar immunförsvaret att lära sig känna igen och angripa detta spikprotein.
Adjuvansen kallas matrix-M och utvinna ur barken på ett sydamerikanskt träd. Den utvecklades från början under 1980-talet av professor Bror Moreins forskargrupp vid SLU i Uppsala.
– Jag är glad över att den teknik som vi utvecklade då kan komma till nytta i ett vaccin mot covid-19. Förhoppningsvis kan detta också bidra till att denna adjuvans kommer till användning i framtida vaccin mot andra viktiga infektionssjukdomar, kommenterar Bror Morein de nya resultaten.