Vaccin måste ransoneras

Tillgången på influensavaccin är lägre i år än förra året. När vaccinationen nu kommer igång uppmanas därför vårdcentralerna att vara återhållsamma med att vaccinera andra än personer i riskgrupperna.

Foto:

Uppsala2006-11-07 07:40
- I år trycker vi särskilt på att det är viktigt att i första hand vaccinera äldre och andra personer ur riskgrupperna och avvakta med att erbjuda andra grupper influensa­vaccination, säger Johan Hedlund, smittskyddssjuksköterska vid Smittskyddsenheten i Uppsala län.
Till riskgrupperna räknas förutom ålderspensionärer personer med kronisk hjärtsvikt, kroniskt obstruktiv lungsjukdom, svår astma, svår sockersjuka, njursjukdom eller kraftigt nedsatt infektionsförsvar.
- Det är viktigt att just dessa grupper vaccinerar sig eftersom de riskerar att drabbas mycket svårt och i värsta fall till och med dö om de insjuknar i influensa, säger Johan Hedlund.

Inget totalt skydd
Influensavaccinet ger inte något hundraprocentigt skydd mot influensa. För dem som vaccinerar sig och senare ändå insjuknar brukar däremot influensan bli betydligt lindrigare än för ovaccinerade personer.
Sedan Uppsala läns landsting för några år sedan påbörjade en kampanj för att få fler ålderspensionärer att vaccinera sig mot influensa har andelen vaccinerade stigit från 30 procent 2002 till 50 procent förra året.

Färre på sjukhus
- Samtidigt ser vi att detta lett till signifikant färre vårddagar på sjukhus för influensa eller kom­plikationer till influensa för den vaccinerade gruppen ålderspensionärer, säger Johan Hedlund.
Förutom vaccination mot influensa erbjuds vaccination mot pneumokockbakterier, som kan orsaka lunginflammation.
Till skillnad från influensavaccinationen, som måste förnyas varje år, ger en pneumokockvaccination skydd under sju år. Sedan ges ytterligare en vaccindos.
- För personer ur riskgrupperna som ännu inte vaccinerat sig mot pneumokocker finns goda skäl att göra det samtidigt som de vaccinerar sig mot influensa, säger Johan Hedlund.
Varje år brukar hundratusentals svenskar som inte hör till någon sådan riskgrupp vaccinera sig mot influensa, och på många företag uppmanar företagsledningen dem att göra det.

Uppmanas att avvakta
- Vår uppmaning till dem som inte hör till någon medicinsk riskgrupp liksom till företagshälsovården är att avvakta med att vaccinera sig. Förhoppningsvis blir tillgången på vaccin bättre om några veckor, men innan dess är det viktigast att just riskgrupperna får sin vaccination, säger Johan Hedlund.

Inte före jul
Enligt Smittskyddsinstitutets prognos lär en inhemsk influensaepidemi inte komma igång före jul.
Till skillnad från i en rad andra landsting är det ännu inte kostnadsfritt för ålderspensionärer i Uppsala län att vaccinera sig mot influensa.
För dem som är äldre än 65 eller hör till andra medicinska riskgrupper ingår däremot avgiften för såväl influensa- som pneumokockvaccinationen i högkostnadsskyddet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!