Härom månaden var antingen Louise eller Mattias hemma nästan varannan arbetsdag och tog hand om små sjuklingar. Deras yngsta dotter Maja, 1,5 år, började förskolan i höstas och storasyster Märta, 2,5 året före.
– Magsjukor och förkylningar avlöste varandra. Min chef säger att vi har varit förskonade än så länge, men jag har precis börjat ett nytt jobb och då vill man ju gärna vara borta så lite som möjligt och så känns det inte direkt, säger Louise Winblad, som när hon inte är hemma med sjuka barn är webbadministratör, illustratör och bloggare.
Och det lär tyvärr inte bli mindre vab för familjen framöver, åtminstone inte om man ser till statistiken.
Februari är den månad när flest dagar för vård av barn tas ut hos Försäkringskassan. Det är helt enkelt då barnen är som sjukast, ett mönster som funnits under många år.
– Vab-dagarna börjar öka efter sommarlovet när skola och förskola börjar och barnen smittar varandra. Sedan går antalet sakta upp och är som högst i februari, lite lägre i mars och sedan allra lägst i juli, säger Niklas Löfgren, Försäkringskassans familjeekonomiska talesperson.
Jämför man med Folkhälsomyndighetens grafer har de ett liknande mönster - Sveriges befolkning är som sjukast i februari när säsongsinfluensa och vinterkräksjuka härjar.
Har man barn som går i barnomsorg är det i princip omöjligt att helt undvika sjukdomar, även om det gamla rådet att ofta tvätta händerna på både sig själv och barnen hjälper en bit på vägen. Men om barnen har börjat förskolan relativt nyligen har man statistiken emot sig, och Niklas Löfgren bästa tips är att ligga steget före.
– Prata igenom ordentligt hur ni tänker er eventuellt vabbande - kommer ni att ta varannan dag, halva dagen var eller behöver den enas jobb gå före?
Han tycker också att man ska kolla med sin arbetsgivare vad som förväntas av en i samband med vab - kan ni komma överens om att du ibland kan jobba hemma om du vill det till exempel? Är det bättre för arbetsgivaren om du är borta varannan dag eller flera dagar i rad så att det blir lättare att ta in en vikarie?
Att jobba hemma när barnen är sjuka blir allt vanligare. Så vanligt att ordet "vobba" kom med på Språkrådets nyordslista 2011. Men det är inget som kan krävas av en som förälder, säger Niklas Löfgren.
– Nej, har man ett sjukt barn har man all rätt att vara hemma utan att jobba, det kan arbetsgivaren inte neka en. I många yrkesgrupper är det ju heller inte möjligt att jobba hemma.
Om du ändå tycker att det fungerar att vobba - det kanske går bra om det är ett lite större barn eller om du har en lugn sjukling - då gäller det att hålla tungan rätt i mun när du söker ersättning.
– Det går fint att ta ut både halvdag och kvartsdag, och det går lätt att ändra om det blir fel i första steget. Men om man har jobbat hemma och tar ut full ersättning räknas det som bedrägeri.
Att vobba är inget för Louise Winblad, inte än så länge i alla fall.
– Något av det första min chef sade till mig när vab kom upp var att det värsta du kan göra är att jobba medan du vabbar. Det var jätteskönt att hon sade så, annars hade jag nog försökt att göra det.
I stället har hon och sambon Mattias kommit på en lösning som fungerar bra för dem - de kör antingen varannan vabdag eller halva dagen var, vilket gör att behovet av att jobba hemma inte känns lika starkt.
– Då är jag på jobbet redan sju på morgonen och när jag går hem vid tolv har jag fått en del gjort. Men det bygger ju på att vi har jobb som det funkar att göra så med, jag var lärare förut och då hade det inte gått. (TT)