VA-företag får klirr i kassan

För den som inte räds att syssla med avlopp finns pengar att hämta inom VA-branschen, både för produktleverantörer och avloppsgrävare. Fann VA-Teknik med fabrik i Alunda tillverkar slamavskiljare, infiltrationsmoduler och slutna tankar för avlopp, och sedan förra året har de ökat sin försäljning med tjugo procent.

Det går bra för AV-branschen just nu. Håkan Karlsson är produktionschef på Fann VA-Teknik i Alunda.

Det går bra för AV-branschen just nu. Håkan Karlsson är produktionschef på Fann VA-Teknik i Alunda.

Foto: Anna-Cajsa Torkelsson

Uppsala2011-09-30 21:03

- Vi räknar med att fortsätta öka försäljningen inom landet med omkring tio procent per år, säger Håkan Karlsson, produktionschef i fabriken i Alunda.
Han tror att den enskilt största anledningen till den stora ökningen är den nya packning för fästet mellan tank och avloppsrör som företaget började sälja 2010.
- Tidigare jobbade vi med ett slags klister för att sammanfoga tank och rör, som var besvärligt och svårt att använda.

Men han tror också att framgången för Fann VA-Teknik och hela VA-branschen har att göra med kommunernas ökade inspektioner av avlopp, där många villaägare får krav på åtgärder.
- Kommunerna ställer högre krav nu för tiden på att avloppen ska vara miljövänliga, säger Håkan Karlsson.

Men branschen hade kunnat växa ännu mer, menar Mats Johansson, kommunikationsansvarig på Avloppsguiden, ett samarbete mellan kommuner och företag som informerar om enskilda avlopp.
- Det går allt bättre för de småskaliga företagen i branschen, men det finns en enorm potential till näringslivsutveckling. Men för att det ska ske måste kommunerna bli ännu bättre på att göra inspektioner och tvinga fastighetsägare med dåliga avlopp att byta. Vi har övergödda sjöar och hav, och det här är ett miljöarbete som samtidigt skulle hjälpa en hel bransch att växa kraftigt. I exempelvis Uppsala finns omkring 15 000 avlopp som fungerar dåligt och alltså är olagliga. Multiplicera den summan med 50 000 kronor för nytt avlopp och du ser att det finns pengar att hämta, säger Mats Johansson.

Fann VA-Teknik säljer för omkring 60 miljoner kronor och har totalt ett tjugotal anställda. För att ge försäljningen ytterligare en skjuts framåt har ledningen under de senaste åren alltmer börjat titta efter köpare i utlandet, främst i Östeuropa.
- Särskilt i Polen går försäljningen bra, eftersom Polen och Sverige har liknande jordbruksstrukturer med utspridda gårdar. I många andra länder ligger ofta jordbruken i små byar tillsammans och då har vanligtvis ofta gemensamt avlopp, säger Håkan Karlsson.
- Vi siktar på att göra riktigt bra produkter. Det är få villaägare som har avlopp som sin hobby så det är viktigt att allt fungerar som det ska, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om