(V) vill ändra Uppsalas organisation
Vänsterpartiet i Uppsala kommun vill avveckla kommunens nuvarande styrmodell, med olika nämnder och förvaltningar som ansvarar för uppdrag och produktion. Organisationen är dyr, och den leder till många förhandlingar. Det är för långt mellan politikerna och själva verksamheten, menar partiet.
Foto: Jörgen Hagelqvist
-Styrmodellen är en otymplig demokratisk organisation där medborgarna kommer längre och längre ifrån verksamheten, sade vänsterpartiets kommunalråd Ilona Szatmari-Waldau.
Partiet är dock inte beredda att återinföra den organisation med kommundelsnämnder och kommundelsförvaltningar som fanns tidigare.
- Kommundelarna gick med stora underskott. Dess politiker satt så nära verksamheten att man inte klarade av att spara i den, sade Ilona Szatmari-Waldau.
Centrala nämnder såsom nu är alltså huvudlinjen, fast inte i två parallella organisationer.
- Men jag är inte främmande för någon form av områdesnämnder också, säger kommunalråd Ilona Szatmari-Waldau. Men det vi sagt är att vi inte ha dagens köp- och säljorganisation utan en närmare organisation med inte så många hierarkier.
Vänsterpartiet föreslår att kommunen ska inrätta en val- och demokratinämnd. som bl a får i uppdrag genomföra rådslag i aktuella frågor.
Det har tidigare funnits ett demokratiutskott och en demokratiutredning som inte haft det inflytande som partiet önskar.
- Med en demokratinämnd tror jag vi kan sätta demokratifrågorna på dagordningen på ett helt annat sätt, sade Ilona Szatmari-Waldau.
Partiet föreslår att man ska sänkla vissa politikerarvoden och frysa de arvoden som ges till kommunalråden.
Så vill man likställa de ekonomiska reglerna mellan de politiker som behöver resa med de regler som gäller för skolbarn. Det innebär att en politiker inte ska få ersättning för resor under fyra kilometer.
Om vänsterpartiet får bestämma görs särskilda låglönesatsningar på lågavlönade kommunanställda. Under en fyraårsperiod ska det gå ut drygt 60 miljoner kronor extra.
Partiet vill satsa mer på kollektivtrafiken och utreda möjligheten till spårbunden kollektivtrafik.
-Vi vill också att alla barn ska ges möjklighet till en rik fritid, framhöll Huseyin Alpergin, ledamot i kommunfullmäktige för vänsterpartiet.
Sänkta avgifter i kommunala musikskolan och till Fyrishov är ett par förslag. Ökade bidrag till barn och ungdomsföreningar är ett annat.
Partiet aviserar slutligen mer satsningar på personer psykiska funktionshinder.
Om vänsterpartiet får bestämma höjs skatten nästa år med tio öre till 21:53. Själva ser man det inte som en höjing, utan en återställning till den nivå som rådde 2006.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!