Socialstyrelsens jämförelser om stöd till brottsoffer visar att endast 17 procent av landets socialtjänster har rutiner för att säkra skolgången när ett barn flyttar med sin mamma till ett skyddat boende.
– Barn upp till 16 år som följer med en förälder till ett skyddat boende har rätt till fortsatt skolgång oavsett hur levnadssituationen ser ut. Skolan fyller en viktig roll med struktur, stimulans och kamrater, och är en en viktig skyddsfaktor för barns hälsa och framtid, säger Socialstyrelsens utredare Jelena Corovic.
Uppsala kommun driver det skyddade boendet Siri, som hjälper kvinnor och barn från i första hand Uppsala och Knivsta. Boendet har sedan i höstas en förskoleresurs.
Men för skolbarnen gäller det att socialtjänst och skola har kommunicerat. Annars blir de utan undervisning.
Ingrid Burman (V), nytillträdd ordförande i socialnämnden, säger att hon kommer att ta reda på varför det saknas rutiner i Uppsala kommun.
– Naturligtvis måste man titta på det här. Det är viktigt att barnen får gå i skolan.
Mohamad Hassan (FP), andre vice ordförande, tror att fokus legat på att hjälpa de våldsutsatta kvinnorna. Frågan om barnens skolundervisning har fått komma i andra hand, menar han.
– De flesta boenden har fått börja fundera på hur man tar hand om kvinnor och barn samtidigt. Vi måste säkerställa att skolgången fungerar, annars blir det en dubbelbestraffning för de barn som flytt hemmet med sina mammor.
Kvinnornas väntan på en ny bostad eller vistelseort tar olika lång tid. Under tiden finns det risk för att skolundervisningen ligger nere.
– Rutinen är till för att säkerställa barnets skolgång, oavsett om barnet kan gå kvar i sin nuvarande skola eller behöver byta, säger Jelena Corovic vid Socialstyrelsen.
Caroline Andersson (S), ordförande i utbildningsnämnden, säger att skolan ska sätta in resurser då de vet att en elev flyttat till ett skyddat boende.
– Men en generell utmaning för skolan är att få veta om barnen vistas på ett boende. Det finns en bristande dialog mellan socialtjänsten och skolan.
I vilken omfattning barn på till exempel Siri har fått skolundervisning vet hon inte.
– Vi har nu utsett en särskild handläggare på antagningsenheten till att bevaka dessa ärenden. Socialtjänsten och utbildningsnämndens förvaltning kommer att skriva ner tydliga rutiner så att alla vet vad som gäller.