V: Kommunerna måste ta sitt ansvar för våldsutsatta kvinnor

Avsaknaden av nationella riktlinjer, kommunens ansvar och mörkertalet vad gäller anmälningar var tre frågor som stod på agendan när vänsterpartiets feministiska råd besökte Nationellt centrum för kvinnofrid i Uppsala.

Fr v LiseLotte Olsson,Josefin Brink och Marianne Berg från vänsterpartiets feministiska råd besökte Nationellt centrum för kvinnofrid i Uppsala på tisdagen.

Fr v LiseLotte Olsson,Josefin Brink och Marianne Berg från vänsterpartiets feministiska råd besökte Nationellt centrum för kvinnofrid i Uppsala på tisdagen.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2008-03-18 13:24
- Kvinnojourerna får ofta ägna otroligt mycket tid åt att söka pengar när det egentligen är kommunens ansvar att fördela resurser. Ofta får de tävla med en mängd andra organisationer, säger Josefin Brink, riksdagsledamot (v).

Enligt Torsten Rehn, administrativ chef på Nationellt centrum för kvinnofrid hänger kommunens bristande ansvar ihop med avsaknaden av nationella riktlinjer när det gäller vården av våldsutsatta kvinnor.
- Som det ser ut i dag är det ofta ett geografiskt lotteri när det gäller vilken behandling du får och om du har möjlighet att driva rättssak, säger Torsten Rehn.

I Sverige anmäldes år 2006 25 491 fall av misshandel mot kvinnor. I 18 353 fall var förövaren bekant med offret. Siffrorna visar inte våldets hela omfattning eftersom många fall aldrig anmäls.
- Det måste kännas meningsfullt att anmäla. Kvinnor i dag vill inte anmäla för att statistiken ser ut som den gör, säger Josefin Brink.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om