Utvisningsärenden fortsatt många

Trots att Uppsalapolisens utlänningsgrupp har utökats minskar inte antalet utvisningsärenden.

Uppsala2010-07-24 10:14

Uppsalapolisens utlänningsgrupp har omkring 50 irakier att tvångsutvisa den närmaste tiden. Men det kan ta lång tid då över 200 ärenden ligger på bordet. Det är samma antal som när utlänningsgruppen i Uppsala utökades i vintras. En del ärenden kan ha blivit beslutade ända upp till för fyra år sedan.
– När jag började i februari fanns två hundra ärenden, och när något har blivit avklarat så har nästa kommit så siffran har legat stadigt där sedan dess, säger polisassistent Cecilia Johansson, som är en av de fyra personer som handlägger ärendena.

De personer som fått beslut om tvångsutvisning kommer från bland annat Afrika, Ryssland, Sydamerika och Iran. Ett 50-tal personer från Irak finns bland dem som väntar på att bli hemskickade. Men utvisningsprocessen tar lång tid och det kan dröja flera veckor och månader innan de tvångsutvisade personerna är tillbaka i sina hemländer.

En av anledningarna till att det tar sådan tid är att det är så få handläggare. Trots utökningen av utlänningsgruppen är det endast två poliser och två civilanställda som har hand om ärendena. Enligt Cecilia Johansson finns det personer som till och med väntar sedan förra året.
– Men den långa väntan beror också på att vi inte lyckas få tag på alla personer som enligt Migrationsverkets uppgifter befinner sig i Uppsala. De personer som har fått beslut om avvisning behöver dessutom få deras ID-handlingar styrkta samt att vi får bekräftat att de kan tas emot i Irak, säger Cecilia Johansson.

Endast några flyktingar blir hemskickade åt gången, då de blir transporterade med charterflyg som oftast redan är fulla. Enligt Migrationsverkets statistik för 2010 har hittills 985 irakier självmant rest hem under Migrationsverkets ansvar. 1015 irakier har blivit överlämnade till polis på grund av tvång.

I början av juni utvisade Sverige, Norge, Nederländerna och Storbritannien 56 irakier i en gemensam aktion. Strax efteråt kom svidande kritik från FN-organet UNHCR som menade att Sverige inte längre kunde hållas upp som föregångsland när det gäller flyktingmottagning. Enligt UNCHR är säkerhetsläget fortfarande instabilt i Irak, framförallt i distrikten Bagdad, Diyala, Ninewa, Salah-al-Din och Kirkuk-provinsen.

Hans Ten Feld från UNCHR menar att tvångsutvisningar till Irak helst bör undvikas så som situationen är i landet. För dem som ändå kommer att bli hemskickade, är det av humanitära skäl bäst om de får vänta så lite tid som möjligt. Även Amnesty uppmanar Sverige till att omedelbart stoppa tvångsavvisningar av personer till Irak.

Enligt Nadja Francis på Migrationsverket försöker man följa läget i Irak men följer de beslut om utvisning som rättsenheten tar.
– Har man fått ett beslut om utvisning kan man ändå överklaga beslutet genom att åberopa verkställhetshinder. Det kan till exempel röra sig om att situationen i hemlandet har förändrats, säger Nadja Francis.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!