Utvärdering av metoden ger positivt resultat
På senare tid har socialtjänsten tagit upp den urgamla modellen med familjerådslag som ett sätt att lösa problem.Uppsala är en av de kommuner som har längst erfarenhet av familjerådslag.En första större utvärdering i Uppsala visar att resultaten är mycket positiva.
I stället för att överlåta ärendet på en socialsekreterare ser myndigheterna till att en oberoende person kallar samman det nätverk som finns kring familjen.
Personerna i nätverket samlas och diskuterar igenom problemen. Sedan utarbetar de en handlingsplan som ska godkännas av socialtjänsten.
Ska nå egna lösningar
Familjerådslag innebär med andra ord att de sociala myndigheterna låter familjen och dess nätverk på egen hand komma fram till lösningar.
Tanken är att familjen är bättre än myndigheterna på att hantera situationen.
Sedan 1996 har över 100 rådslag hållits i Uppsala och 250 av kommunens socialsekreterare har utbildats i modellen.
15 av 19 gav godkänt
Nyligen har företaget Inregia AB på uppdrag av kommunen utvärderat modellen.
Av 19 tillfrågade familjer som deltagit i rådslag svarade 15 att modellen var ett bra eller mycket bra sätt för socialtjänsten att hjälpa familjen.
Fyra familjer hade ingen klar åsikt medan ingen tyckte att modellen var dålig.
14 av de 19 familjerna i undersökningen var mycket eller ganska nöjda med de problemlösningar som de kommit fram till under rådslaget. Fem familjer hade ingen åsikt och ingen var missnöjd.
De vanligaste frågor som behandlats under rådslagen gällde skolproblem, boende och svårigheter i relationer.
Modell som blir kvar
— Jag tror att modellen har kommit för att stanna, säger Mary Nilsson som arbetar med socialtjänstfrågor vid kommunstyrelsens kontor. Lösningarna blir mer hållbara eftersom de bygger på familjens egna förslag.
Hon tror dock inte att alla typer av problem passar för rådslag.
— Gäller det mer komplicerade frågor, exempelvis barn som utsatts för övergrepp, är nog inte familjerådslag rätt modell, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!