Utter från Knivsta stack ut

Undersökningen av PFOS och andra PFAS-substanser i uttrar håller på att avslutas. Högst PFOS-halt i länet hade en utter från Vassunda, Knivsta.

Utter. Bilden har inget med händelsen att göra.

Utter. Bilden har inget med händelsen att göra.

Foto: ANNA ROOS

Uppsala2015-12-04 06:00

Hela undersökningen omfattar drygt 170 uttrar från olika platser i Sverige. Uttrar hör till Statens vilt, och uttrar som hittas döda ska skickas in till Naturhistoriska riksmuseet. Merparten av uttrarna har hittats döda efter trafikolyckor eller i fiskeredskap.

I Uppsala län har 23 av de undersökta uttrarna hittats mellan åren 2001 och 2014. Anna Roos, ekotoxikolog vid Naturhistoriska riksmuseet, ansvarar för utterstudien tillsammans med kemister vid Stockholms universitet.

– Hela nio av uttrarna från Uppsala ligger över snittet för landet när det gäller PFOS-halter. Snittet är cirka 1000 nanogram/gram lever, den kroppsdel som analyseras, säger Anna Roos.

Högst halt, över 7000 ng/g, uppmättes i en utter som hittades vid Vickeby vägskäl i Vassunda. Lägst en utter påkörd vid länsväg 276, Singö handel i Åkersberga där ”bara” 100 ng/g PFOS mättes upp.

De övriga uttrarna som ligger över snittvärdet har hittats vid Kyrkbyn i Tierp, Spakbacken i Knivsta, nära Axsjön i Morgongåva, vid Björkboda busshållplats på riksväg 77 i Finsta, mellan Gåvsta och Jälla i Uppsala, på E18 söder om Brottby, i Järlåsa och i Rilanda, Finsta. Uppräkningen visar platserna i sjunkande skala, Rilandautterns värde låg bara knappt över 1000 ng/g-gränsen. Kyrkbyuttern på drygt 3000 ng/g.

– PFOS-värdena mellan åren 2000 och 2011 har inte visat någon signifikant trend, de varken ökar eller minskar. Men nu har vi utökat studien till och med år 2015 och eftersom PFOS nu är förbjudet och tillverkningen flyttat till Asien kan vi förvänta oss en minskning av halterna, säger Anna Roos.

Undersökningen handlar inte bara om mätningar av PFOS-halter. Ytterligare sju sulfonater som liksom PFOS hör till gruppen av perfluorerade ämnen ingår.

– Vad gäller de sulfonaterna så visar analyserna en signifikant ökning över tid i Uppsalauttrarna. Ökningen ligger på cirka 9 procent per år, och allra mest för PFOA som ökar med 14 procent per år under den här undersökningsperioden, säger Anna Roos.

Men halterna av de sju sulfonaterna visar inte i någon Uppsalautter en högre halt än knappt 700 ng/g lever, merparten ligger under 400 ng/g.

– Att mätningarna av PFOS och de sju sulfonaterna visar olika trender gör inte att man kan slå ihop alla ämnena och få en markant högre summa eftersom PFOS är så extremt dominerande och också har olika ursprung, säger Anna Roos.

När alla analysresultat är klara kommer jämförelser mellan olika landsändar att kunna göras.

Fakta PFAS-PFAA-PFOS

PFAS är samlingsnamnet för högfluorerade ämnen, poly- och perfluorerade alkylsubstanser. De är industriellt tillverkade och har använts i impregneringsmedel, rengöringsmedel, skidvallor och andra vaxer, nonstick-papper och brandskum sedan 1950-talet.

PFAA är perfluorerade alkylsyror, en undergrupp till PFAS. I den gruppen ingår PFOS, det ämne som är mest undersökt, och som sedan 2008 med vissa undantag är förbjudet använda inom EU. Även PFOA som används i teflontillverkning ingår i gruppen.

PFOS och PFOA har identifierats som farliga för hälsa och miljö.

I Sverige har totalt 23 olika PFAS-ämnen mätts i människor och vilda djur.

Källa: Naturvårdsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om