Utspädd näring i stora skördar

Med stagnerade spannmålsskördar och limpor med utspätt näringsinnehåll är det nu dags att satsa på näringskvalitet i stället för produktionsvolymer, menar SLU och Livsmedelsverket.

Uppsala2006-07-28 00:00
Forskare på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, har i långtidsförsök sett hur skördarna av höstvete minskat de senaste åren efter att i flera decennier stadigt ha ökat. Man har också upptäckt att mineralhalterna i åkrarna minskat rejält sedan 1960-talet. Järnhalten i höstvete tycks i sin tur närmast ha halverats på samma tid.
SLU-forskarna tänker sig ett samband. Att ständigt ta ut allt större skördar på jordar som inte alls tillförs mineraler i samma takt är ohållbart, hävdar man.
— När frågan kommit upp på agendan kommer gödselindustrin nog att ta fram gödsel med högre mineralhalt, tror Lars Bergström på institutionen för markvetenskap.
Vidare tror forskare på SLU att åkrarnas mineralbrist kan ha lett till mineralbrist hos Sveriges befolkning. Där säger dock Livsmedelsverket halt i resonemanget:
— Upp till bevis! svarar Åke Bruce, professor i tillämpad näringslära på verket.
Han menar att inget tyder på att svenskarna skulle lida av mineralbrist. Vad gäller mineralerna som minskat i vetet säger han att halterna inte spelar någon roll egentligen, vete är ändå ingen viktig mineralkälla för människor. När man slutade järnberika vetemjöl för ett antal år sedan fick det i princip ingen effekt på folkhälsan.
Lars Bergström beskriver hur det i många år varit viktigare hur stora vetekornen är än hur näringsrika det är. Större vetekorn med samma mängd näring har givit mjöl med utspätt näringsinnehåll.
— När man bestämmer sig för vilken sort man ska odla bör man inte bara titta på avkastning utan också näringsinnehåll för de ämnen som är relevant i just den födan, föreslår Åke Bruce.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om