Arrangemanget kring kosläpp växer. Tusentals föranmälda besökare kom för att se lördagens kosläpp vid Jälla. Hoppande och skuttande kor visade upp sina vårkänslor. Men det var mest för att publiken skulle känna sig nöjd.
Det besökarna inte fick se var att korna sedan fick gå in igen. Där har de blivit kvar i väntan på bättre väder och grönbete. Det är helt enkelt för tidigt att släppa ut korna, säger skolans rektor Hans Johansson. Men han förstår att förbipasserande tycker att det hela är lite konstigt med tanke på att tusentals såg korna springa ut i lördags.
– Det är faktiskt lite för kallt just nu, så de är egentligen inomhus av hälsoskäl.
Tror du att folk blir besvikna när de inser hur det går till?
– Det kan de nog bli. De som åker förbi ser ju inga kor nu. Vad vi kan göra är att prata med Arla om den här problematiken, att det får de här konsekvenserna.
Det finns för lite bete på marken just nu och marken är blöt. Detsamma säger man vid Stabby Gård som drog runt 5 000 besökare i lördags. Elisabeth Gauffin, som arbetar vid gården, tycker ändå att kosläppet bör ske vid den här tiden på året. Hon säger att korna går ute om dagarna sedan i lördags, men på natten sover de inomhus.
– Det är pyttelite gräs just nu. Det kan bli frostigt och blött i gräset på nätterna. Dessutom vill man ställa om kornas foderkonsumtion och vara lite försiktig i början.
Kosläppen runt om i landet har blivit ett stort pr-jippo för Arla som väntar sig 120 000 besökare på gårdarna. Arlas presschef, Claes Henriksson, tycker inte att det har någon betydelse om korna bara släpps ut för kosläppet. Han hänvisar till beteslagen som säger att en uppländsk ko ska vara ute sex timmar per dag under en sammanhängande tremånadersperiod mellan 1 maj och 15 oktober.
– Vi kan inte bestämma över väder och vind. Vi måste lösa det här praktiskt när det är så många människor. Jag tror att de allra flesta förstår att betestiderna varierar. Hur mycket gräs det finns kan ingen råda över.
I helgen arrangeras kosläpp på ytterligare ett 20-tal platser i landet. Mats Eriksson på Svista gård utanför Uppsala väntar 3 000 föranmälda besökare på söndag. Men han säger att de 130 mjölkkorna som släpps ut kanske behöver gå in efteråt. Det har hänt tidigare när det varit för kallt.
– När man har det officiella betessläppet måste man bestämma datumet i god tid.
Även Hans Johansson förklarar att det är Arlas arrangemang som styr när korna ska släppas ut. Jälla gjorde upp med Arla om tid och datum för släppet före jul. Hans Johansson berättar att det förra våren var så varmt att man kunde ha släppt ut korna tidigare. Och i år fick alltså korna gå in och värma sig igen. Det riktiga kosläppet ser dock ut att bli av i nästa vecka.