Utseendekoder finns i alla branscher

Klädkoder finns på alla arbetsplatser. Ibland är de tydliga, som för poliser och ibland är de otydliga, som för bibliotekarier.

Uppsala2007-05-28 00:00
Men likväl finns de där, gränserna för vad som anses bättre eller sämre och för vad som är tillåtet och inte. Vissa grupper, till exempel företagsledare, är extremt homogena i sin klädsel trots att de egentligen har stora valmöjligheter.
- Det räcker generellt inte att vara hel och ren på jobbet. Inom vissa branscher, till exempel hotell och restaurang, är kraven tuffare, men även generellt, till exempel bland veterinärer finns utseendekoder, säger Henrietta Huzell, doktor i arbetsvetenskap på Karlstad universitet. Henrietta Huzell forskar på utseendets betydelse när det gäller att rekryteras till ett jobb och att smälta in och respekteras på sin arbetsplats. Hon säger att inom bank, finans, juridik och management är kraven mer strikta medan de är mjukare inom social omsorg, skola, teknik. Det finns också branscher där de anställda uppmanas att klä ner sig eller att använda sina vardagskläder. Bland annat är Microsoft och dot.com-bolag exempel på sådana bolag.
- På många arbetsplatser är det inte tillåtet att sticka ut. Men det betyder inte att arbetsgivaren vill att alla ska se likadana ut. På en bank till exempel vill man gärna ha en viss trendighet inom ramen för vad som är tillåtet, säger Henrietta Huzell.

Inom vissa grupper finns en extrem homogenitet när det gäller valet av kläder i jobbet trots att inte klädkoderna är uttalade. Då fyller klädseln funktionen som uniform. Gruppidentiteten stärks, man visar tydligt vilka som ingår i gruppen och vilka som står utanför den. Enligt en forskningsrapport från Göteborgs universitet är svenska företagsledare på bolagsstämma en sådan grupp. Det som gäller för dessa är mörkgrå enkelknäppt kostym, vit eller möjligtvis diskret färgad skjorta och svarta skor. Till detta har man en slips som oftast är blå men även kan gå i mörkrött, gult eller gulbrunt. Förutom grupptillhörighet står denna klädsel även för makt, tradition och konservatism.
Kvinnor inom denna grupp har enligt rapporten två vägar att gå. Antingen efterliknar man männen och väljer kostym med ljus skjorta till, eller också bryter man av och väljer kläder i ljusa och starka färger.

Vem som kontrollerar att arbetsplatsens klädkoder efterföljs varierar, enligt Henrietta Huzell.
- Vi har sett att när det finns uttalade klädkrav och alla vet vad som gäller så är det chefen som säger ifrån om någon avviker. Däremot på arbetsplatser där klädkraven är outtalade så låter man kollegorna sköta det där, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om