Utsatta kvinnor hindras till nytt liv

Misshandlade och förföljda kvinnor i Uppsala hindras från att börja ett nytt liv på en ny ort. Kommuner vill inte ta på sig kostnader för kvinnor som saknar arbete. Regeringen beslutade i veckan att utreda problemet.

Uppsala2008-02-09 00:01
Över hundra kvinnor och 75 barn vistades vid det skyddade boendet Siri förra året. Anledningen till vistelsen är att de håller sig gömda från sina män eller familjer på grund av misshandel och hot.
Många av kvinnorna behöver hjälp med att starta ett nytt liv på en ny ort när de lämnar det skyddade boendet. Men det har blivit allt svårare för såväl socialtjänsten som boendet Siri att hjälpa dem vidare.

- Problemet är att kvinnor som behöver flytta till andra kommuner har svårt att få en lägenhet. Det finns inga skyldigheter för kommuner att hjälpa till eller att samordna hjälpen, säger enhetschef Inger Olsson vid kvinnoboendet Siri.
Problemet finns inte bara i Uppsala. I torsdags beslutade regeringen att tillsätta en utredning av det så kallade vistelsebegreppet i Socialtjänstlagen.
Regeringen skriver i beslutsunderlaget att många kommuner är motvilliga att ta emot våldsutsatta kvinnor och barn, eftersom det kan innebära extra kostnader om kvinnorna av säkerhetsskäl eller andra anledningar inte kan arbeta.
Regeringen vill att kommunerna i ökad utsträckning ska ta emot våldsutsatta kvinnor och barn som behöver flytta från sina hemkommuner.

- Grundproblemet handlar om att placeringar medför kostnader för kommunen. En lösning blir säkert att man förtydligar lagstiftningen, säger Linda Österberg, departementssekreterare vid jämställdhets- och integrationsdepartementet.
Den som vill flytta kan stöta på flera praktiska hinder, som att kommunala bostadsföretag kräver en fast inkomst av den som söker en lägenhet. Det är inte ovanligt att de gömda kvinnorna står utan arbete på den ort som de försöker flytta till.
Konsekvensen för utsatta kvinnor i Uppsala har blivit att de tvingas stanna längre än normalt på Siri.
- Många kvinnor sitter med vanmakt över att inte hitta någonstans att bo. Det innebär att de inte kan börja ett nytt liv med ett arbete och försörja sig själva. Och barnen kan inte börja en ny skola, säger Inger Olsson vid boendet Siri.
Inger Olsson välkomnar regeringens utredning:
- Jag tycker att man ska ha en nationell samordning och en tvingande lagstiftning för kommunerna att ta sig an utsatta kvinnor.

Sveriges kommuner och landsting, SKL, ska under året kartlägga kommunernas arbete med kvinnofridsfrågor.
- Vi kommer att försöka täcka in så många aspekter som möjligt av hur kvinnofridsarbetet fungerar. Vi känner till att det här problemet förekommer men vi har inga siffror på det, säger Jenny Norén som handlägger kvinnofridsfrågor vid SKL.
Kvinnorna är ofta unga. En del har barnen med sig och kan inte göra annat än att hålla sig inlåsta om dagarna. Enligt Inger Olsson bör ett boende på Siri inte pågå i mer än ett par månader, men vistelsen har för flera blivit betydligt längre.
- Att bo på ett skyddat boende är bra, men ingen normal tillvaro.

Kvinnoboendet Siri öppnades 2004 och har sedan dess tagit emot flera hundra kvinnor och barn. Siri vänder sig till kvinnor som utsätts för fysiskt, psykiskt eller sexuellt våld och hot i sina relationer. Förutom att vara en fristad ska boendet erbjuda möjligheten till professionellt stöd att påbörja en livsförändring. Tidigare krävdes ett myndighetsbeslut för att komma till boendet. Numera kan den drabbade ringa och söka sig direkt till boendet. Kvinnoboendet samarbetar bland annat med landstinget, polisen och Kvinnojouren. Drygt 60 procent av kvinnorna har invandrarbakgrund.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!