Utsatta barn omplaceras ofta

Många barn och ungdomar som placerats på behandlingshem omplaceras ett flertal gånger. Ett barn i Gottsunda har tvingats att flytta hela nio gånger under drygt två år, en annan sju, och flera barn och ungdomar fem gånger.

Uppsala2006-04-18 00:00
— Det här är mycket oroväckande och ett stort misslyckande. Varje omplacering är en tragik i sig, säger Ewa Ben Ouali, chef för enheten för Uppsalas fem distriktsnämnder som beslutar om placeringarna.
De barn och ungdomar som placeras på behandlingshem eller i en familj mår mycket dåligt. Exempel på problematik är eget missbruk, trasiga familjerelationer, trauman, och självskadebeteende.
— För de här barnen är det oerhört viktigt med stabilitet. Att då tvingas börja om och börja om med nya behandlingar på nya ställen försämrar helt klart chanserna att komma till rätta med sin problematik. Barnet känner sig lätt misslyckat, säger Ewa Ben Ouali, som har 30 års erfarenhet av arbete inom socialtjänsten.

Av 63 barn och ungdomar som varit föremål för placeringar av Gottsunda distriktsnämnd under 2005 har 33 omplacerats en eller flera gånger under insatsperioden. 28 av dem har dessutom tidigare i livet varit placerade på behandlings- eller i familjehem. Det här visar en färsk utredning.
Den person som omplacerats hela nio gånger är under 15 år och har fått beslut om insats på grund av brister i hemmiljön.
— Det här är ett väldigt extremt fall, säger Ewa Ben Ouali.
Men utredningen visar att så många som fem barn och ungdomar omplacerats hela fem gånger.
— Tyvärr är antalet omplaceringar fler än vi har trott, säger Ewa Ben Ouali.
Vilken är då förklaringen? Sannolikt inte dålig kvalitet på vården och behandlingen, menar Ewa Ben Ouali.
— Nej, det är vi som måste bli bättre på att hitta rätt placeringsform på en gång, säger hon.
Samtidigt anser hon att socialtjänstens utredningar är bättre än tidigare.
— Men barnens problematik är svårare. Vi kanske inte ser alla delar och då kan den första placeringen bli felaktig. Dessutom kan brist på platser förklara en del, säger Ewa Ben Ouali.

Uppsala kommun analyserar nu alla placeringar som var aktuella under 2005. Det är första gången en sådan kartläggning görs. Även den Nordvästra distriktsnämnden ärenden har hunnit analyseras. Omplaceringar förekom också där, men inte i samma omfattning som i Gottsunda distriktsnämnd.

Några andra saker som utredaren tar upp i rapporten om Gottsunda är att:
  • Priset per vårddygn varierade mellan 1 300 kronor och 5 300 kronor för de 63 placeringar som ingår i utredningen. Snittpriset var drygt 3 000 kronor per dygn.
  • Flickor mellan 16 och 18 utgör en stor andel av de placerade flickorna. Många av dessa har aldrig varit föremål för insatser tidigare. Någon förklaring till detta ges inte i utredningen.
  • "Absolut inga placeringar har gjorts i onödan".

    Fakta


    Så här såg placeringskedjan ut, från första placering till sista, för den person vars beslut om insats inneburit nio omplaceringar på drygt två år:
    HVB-hem (Hem för vård eller boende), föräldrahemmet, HVB-hem, familjehem, jourhem, HVB-hem, familjehem, HVB-hem, jourhem och HVB-hem.
    Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!